Cito lanceert CDD-examen

03 oktober 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

“Een bestaande klant met een spaarrekening is actief als snackbarhouder. Deze onderneming vormt een in Nederland gevestigde CV waarbij de groepsstructuur onder andere via Malta en Cyprus loopt. De enige aandeelhouder woont in Nederland en houdt zijn aandelen via een STAK. Welke risico’s spelen hier?”

Een vraag die een gemiddelde CDD-analist van een bank uiteraard met gemak zou moeten kunnen beantwoorden, althans dat hopen banken. Om de kennis van analisten over onder meer de uitgangspunten van de Wwft te toetsen, heeft Cito een CDD-examen gelanceerd.

Het examen biedt werkgevers enerzijds de zekerheid dat hun CDD-analisten ook daadwerkelijk over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken. Anderzijds vormt het voor de analisten een certificaat van vakbekwaamheid.

Cito lanceert CDD-examenHet examen – gecreëerd door toetsdeskundigen van Cito en experts uit de financiële sector – is zowel beschikbaar voor individuele CDD-analisten die hun kennis op de proef willen stellen, alsook voor organisaties die de kennis van hele afdelingen willen testen.

In beide gevallen bestaat de toets voor een kwart uit opgaven die draaien om de algemene kennis over de Wwft. De overige driekwart van de vragen beslaan de risicofactoren van Customer Due Diligence.

Daarnaast biedt Cito op maat gemaakte examens aan, met daarin specifieke vragen die relevant zijn voor de sector en voor de organisatie. Uitslagen van de toets worden gedeeld in het toetsplatform van Cito en/of - wanneer gewenst - via een Excelsheet. 

“Met het CDD-examen halen bedrijven een relevante HR-tool in huis”, benadrukt Cito. “De inzichten hiervan zijn niet alleen goed bruikbaar in de verantwoording naar de toezichthouder, maar vormt ook een betrouwbare basis om uitspraken te doen over de vakbekwaamheid van een CDD-analist.”

Klik hier voor meer informatie.