Nieuwe reorganisatie Rabobank gaat opnieuw banen kosten

15 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank bereidt zich voor op een reorganisatie die de komende vier jaar circa 8.000 banen gaat kosten op het hoofdkantoor en bij de lokale banken. Dat meldt het FD op basis van verschillende strategiedocumenten van de bank. De belangrijkste doelstellingen van de reorganisatie zijn het besparen van kosten en het verbeteren van de kapitaalpositie.

Rabobank maakte in maart van dit jaar bekend zijn organisatie meer te willen centraliseren. De lokale bankkantoren van de bank hebben nu nog allemaal hun eigen bankvergunning, en eigen personeelsfunctionarissen, marketeers en ander stafpersoneel. In plaats daarvan is het de bedoeling dat de kantoren minder als lokaal onafhankelijke bank opereren en meer als één corporatie per regio. Rondom deze koerswijziging heeft Rabobank nu een koerswijziging en reorganisatieplan opgesteld, meldt het FD. 

Rabobank Utrecht

Twee problemen
In het strategiedocument ‘Op weg naar Strategisch Kader 2016-2020’ valt te lezen dat Rabobank fors gaat snijden in zowel het personeelsbestand van het hoofdkantoor, als bij de lokale banken. Het doel van het strategiedocument is om de lokale Rabobanken voor te bereiden op de komende veranderingen en ingrijpende koerswijziging, die in december verder openbaar zullen worden gemaakt. Naar verwachting gaat het om circa 8.000 banen die verdwijnen in de komende vier jaar. De consultants van McKinsey & Company zijn ingehuurd voor een doorlichting van human resources, marketing en control afdelingen. 

De belangrijkste redenen voor de reorganisatie zijn het achterblijvende rendement en de nodige versterking van de kapitaalpositie. Rabobank blijft op het gebied van rendement achter op concurrenten ABN AMRO en ING, en wil zijn jaarwinst met €1 miljard verhogen om weer op niveau te komen. Dit wil Rabobank bereiken via kostenbesparingen en door zijn inkomsten te verhogen, onder andere via hogere marges op MKB-leningen. Voor de versterking van zijn kapitaalpositie zal Rabobank, afhankelijk van de nieuwe kapitaaleisen van Basel, zich moeten voorbereiden op krimp van de hypotheekportefeuille. Deze portefeuille is relatief groot, en de kapitaaleisen verplichten de bank om meer kapitaal aan te houden als buffer. In 2020 zal Rabobank afscheid moeten hebben genomen van zo’n €100 tot €150 miljard aan leningen en woninghypotheken, om zelfs maar aan gematigde kapitaaleisen te voldoen. 

Focus op de kern
Volgens het Strategisch Kader wil Rabobank zich meer gaan focussen op een aantal kernactiviteiten. Vastgoed en internationale retail moeten naar verwachting plaats maken voor een vergrote focus op het binnenlandse bankbedrijf en de voedings- en agrisector. Dit zal samen met de centralisatie van de lokale bankkantoren leiden tot het verdwijnen van vele banen. Zo zullen staffuncties worden verplaatst naar een centrale afdeling op een regiokantoor en ook op het hoofdkantoor zullen er banen worden geschrapt. Anno 2015 werken er circa 46.500 mensen bij Rabobank, waarvan ongeveer twee derde in Nederland.