ABN AMRO: Let’s scale-up FinTech!
Nederland heeft een zeer aangenaam startup-klimaat. Helaas gaan veruit de meeste startups ten onder voordat ze écht succes boeken. Met de ergste groeipijnen achter de rug en door schade en schande wijs geworden, bereiken ze een cruciale fase in hun bestaan. Ze moeten laten zien dat ze de volgende stap kunnen zetten: opschalen, volwassen worden. Corporates zijn de aangewezen partij om ze daarbij te helpen. Een blog van Menno van Leeuwen, Hoofd Focus Team Innovation Centre bij ABN AMRO.
Startups en corporates werken steeds beter samen
De afgelopen jaren heb ik als een toegewijde gelovige de samenwerking tussen startups en corporates gepredikt. Soms monnikenwerk, maar het doet me erg goed om te zien dat ze elkaar steeds beter weten te vinden. Zo was ik op 19 november op de How To Get There Summit in Rotterdam. Hier hoorde ik minister Kamp van Economische Zaken hoopgevende woorden spreken over de toekomst van het Nederlandse startup-ecosysteem. Hij roemde onder andere de belangrijke rol die corporates hierin vervullen. Dat hij de samenwerking tussen ABN AMRO en TSO Munt Square als lichtend voorbeeld ziet, is een mooi compliment voor alle betrokken partijen.
Kansen voor langetermijnsamenwerking
Wat startup-klimaat betreft, zit Nederland bij de top van Europa. En daar mogen we best trots op zijn. Maar we kunnen niet op onze lauweren rusten. We moeten ons niet alleen richten op starters voortbrengen, maar vooral op blijvers creëren. Corporates en startups moeten zich in een eerder stadium focussen op samenwerkingen met de potentie om snel op te schalen. Veelbelovende startups hebben een paar dingen nodig: een afzetmarkt, groeikapitaal, een uitgebreid netwerk en advies. Wij zoeken betrouwbare nieuwe technologie die ons wendbaarder maakt en een toevoeging is voor onze dienstverlening. Als je het zo bekijkt, is het alleen nog een kwestie van de juiste match vinden.
Van experimenteren naar beter selecteren
Vanuit het Innovation Centre zijn we het afgelopen jaar meer dan vijftien samenwerkingen met startups aangegaan. Daarbij hebben we onszelf bewust vooral leerdoelen gesteld. Het ging vooral om experimenteren. Wat gebeurt er als je twee totaal verschillende organisaties laat samenwerken? En worden de technologische oplossingen die je met elkaar ontwikkelt inderdaad zo ervaren en gebruikt als je vooraf had bedacht? Samenwerking was dus geen doel, maar een middel om te leren. En dat hebben we zeker gedaan.
In wezen zien we elke samenwerking als een succes. Zelfs als de partnerships niet de gewenste eindresultaten opleverden, of we niet goed bij de startup bleken te passen. Deze invalidaties leverden namelijk ook veel waardevolle inzichten op voor beide partijen. Aan de andere kant hebben de experimenten geleid tot een paar structurele samenwerkingen en kunnen we spreken van collaborative innovation. De vraag die nu bij ABN AMRO op tafel ligt: hoe gebruiken we alle lessons learned om meer startups te vinden met de juiste organisatorische match en de potentie om op te schalen?
Hypes, unicorns en de sweet spot
Ook in de markt zie ik een trend ontstaan richting opschalen en collaborative innovation. Het is veelzeggend dat Neelie Kroes het tijdens haar speech op de How To Get There Summit bijna net zo vaak over scale-ups had als over startups. Volgens mij wordt het ook tijd dat dergelijke bedrijven meer aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Catawiki, Elastic Search en WeTransfer. In de media gaat het vrijwel alleen nog maar over hypes: falende startups of overgewaardeerde unicorns. Geen verrassing als je dit klinisch benadert, want we weten al jaren dat de slagingskans van startups rond de 10% ligt en dat investeerderskapitaal in groeisectoren voor overwaarderingen zorgt.
Als je door de hypes heen kijkt, blijft de achterliggende trend hetzelfde. Door de impact van technologie worden sectoren ontwricht en raken bestaande businessmodellen gedateerd. Vandaar dat voor startups de noodzaak overeind blijft om snel op te schalen, terwijl corporates alle zeilen bij moeten zetten om wendbaarder te worden. Ergens in het midden zit de sweet spot voor FinTech-samenwerking en daar zijn we als bank naar op zoek.
Eerste scaled-up samenwerking is een feit
De net aangekondigde béta release van ABN AMRO Grip is hier een mooi voorbeeld van. We hebben deze app om meer controle over je geldzaken te krijgen ontwikkeld op basis van het concept en de technologie van Tink. Deze Zweedse FinTech startup zocht bij ABN AMRO juist een partner om internationaal mee op te schalen.
Tijdens de bèta is de dienst alleen nog beschikbaar voor 10.000 klanten. Deze werkwijze is een primeur binnen de bank. Normaal gesproken zouden we in één keer een volledig werkend product voor al onze klanten lanceren. Stiekem worden we dus steeds wendbaarder en gaan we meer en meer werken als een scale-up: constant verbeteren en groeien dankzij feedback van gebruikers.
Digital Impact Fund
Ons Digital Impact Fund slaat al een flinke brug tussen de bank en startups die willen opschalen. Het is gericht op bedrijven met een sterke basis: een werkende dienst, flinke groep gebruikers en stabiele omzet. Daarnaast moet hun dienst goed te integreren zijn in onze infrastructuur en is de cultural fit belangrijk. Het moet organisatorisch klikken. Dan kunnen we sneller naar klanten toe met een product.
Ons innovatie-ecosysteem opschalen
Er hangen al jarenlang plannen in de lucht om in het centrum van Amsterdam naar voorbeeld van San Francisco een grote ontmoetingsplaats voor innovatieve bedrijven te creëren. Met Munt Square hebben we samen met TSO een co-working space opgezet in hartje van de stad en zien we hoe belangrijk een locatie voor innovatief talent is.
De kogel was dan ook snel door de kerk toen The Next Web ons vroeg om founding partner te worden van ‘X’. Deze nieuwe innovatiehub kan door een sterke mix van ambitieuze tech startups en ervaren corporate partners als Google, Booking.com, KPMG en ABN AMRO wel eens uitgroeien tot de scale-up hub van Europa. De individuele bedrijven kunnen hier namelijk doorgroeien tot zo’n 20 tot 25 medewerkers. Voor ABN AMRO is X een mooie kans om onze positie binnen de startup-community te verstevigen. Daarnaast gaan we in deze omgeving invulling geven aan onze FinTech-ambities.
Goede voornemens voor 2016
Ook FinTech zal in Nederland steeds volwassener worden. Na het succes van Adyen is het wachten op de volgende scale-ups. In Londen struikel je inmiddels over de FinTech-initiatieven, maar voor ons land liggen er kansen om uit te groeien tot sterkste FinTech-hub van het Europese vasteland. Daarvoor moeten we wel eerst een omgeving creëren waarin FinTech-startups, corporates en financiële instellingen de ruimte krijgen om samen te werken.
Binnen ‘X’ kan deze kruisbestuiving heel goed plaatsvinden. Daarnaast zullen er kansen ontstaan op andere plekken. Zo heeft Holland FinTech grootse plannen voor een eigen FinTech-gebouw. Ook in 2016 is er dus genoeg te ondernemen: let’s scale-up FinTech!