Vermogensbeheerder ABN AMRO MeesPierson beschouwt beleggen in cryptocurrency als uitermate risicovol en biedt voorlopig geen mogelijkheden in die richting. Dat komt vooral door een gebrek aan regulering en door het feit dat veel cryptomunten beginnende projecten zijn. In een nieuw rapport gaat de vermogensbeheerder in op verschillende soorten cryptovaluta en blikt het alvast vooruit naar de toekomst.
Eind vorig jaar waren cryptomunten het gesprek van de dag, toen er geen einde leek te komen aan de stijgende koersen van bitcoin, ethereum en ripple. Op het hoogtepunt bezaten bijna een half miljoen Nederlanders een vorm van cryptovaluta. Dat waren veelal particuliere beleggers. Erkende beleggingspartijen waren echter erg terughoudend, vanwege de extreme volatiliteit. ABN AMRO MeesPierson onthoudt zich voorlopig ook van het aanbieden van cryptomunten als belegging. Evenmin waagt de vermogensbeheerder aan advies over dergelijke beleggingen.
Vier soorten
MeesPierson onderscheidt vier soorten cryptovaluta: de crypto currency, de network crypto, de crypto security en de utility crypto. Richard de Groot, Global Head Investment Centre, licht toe: "Van de vier verschillende vormen crypto coins is de crypto currency de virtuele versie van fiduciair geld zoals euro's en dollars. Bitcoin is hier het beste voorbeeld van. De network crypto, zoals ethereum, biedt een digitaal platform voor de handel in bijvoorbeeld vastgoedcontracten. De crypto security is een digitale vorm van een aandeel of een obligatie. Tot slot onderscheiden we de utility crypto, een platform voor bijvoorbeeld de handel in groene energie."
De Groot gaat nader in op het fenomeen ‘initial coin offering’ (ICO). Startende bedrijven halen reëel geld op door beleggers een aandeel in de onderneming in ruil te geven, in de vorm van cryptomunten. Dat heeft inmiddels geleid tot uitermate creatieve benamingen. Met name deze vorm van cryptocurrency bestempelt De Groot als riskant. Een ICO verschilt maar één letter met IPO (initial public offering, een gewone beursgang), maar bij een IPO heeft een bedrijf doorgaans al een bepaalde status en bijbehorend vertrouwen opgebouwd. Bij een ICO ontbreekt dat doorgaans en wordt beleggen simpelweg een sprong in het ongewisse. Wessels: "Beleggen in een ICO-project is dus vele malen riskanter en vergelijkbaar met beleggen in private equity of venture capital. Je concurreert als belegger bovendien met professionele beleggers."
Tijd nodig
ABN AMRO MeesPierson vindt cryptocurrency op dit moment niet transparant genoeg, te riskant en vreest een gebrek aan regelgeving. Toch sluit Wessels niet uit dat crypto coins zich op termijn wel ontwikkelen tot een volwaardige beleggingsvorm. "Vooralsnog zien we het niet als een beleggingsvorm, maar de technologie erachter is nog volop in ontwikkeling. Als bovendien wordt voldaan aan de voorwaarden van regulering en transparantie, dan zijn crypto coins te vergelijken met andere beleggingsvormen en hun risico-rendementsprofielen. Op dat moment kunnen we onze klanten er ook over adviseren.
Lees ook:
Spaarders vinden rente te laag maar beleggen en cryptovaluta te risicovol