Nederlandse banken brengen betaaldienst Payconiq naar Nederland
Payconiq, een Europese betaaldienst die in België gelanceerd is, komt in de zomer van 2017 naar Nederland. De Nederlandse banken - ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS - hebben de handen ineengeslagen en werken samen om de betaaldienst, waarmee online, onderweg en onderling betaald kan worden, in Nederland te introduceren.
Payconiq is een FinTech-bedrijf dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam en kantoren in Brussel en Hasselt. Het technologiebedrijf heeft een betaaldienst ontwikkeld* en gelanceerd op de Belgische markt met behulp van vier banken: ING, KBC, CBC en Belfius. Het betaalinitiatief werkt volledig via de smartphone en stelt klanten in staat om betalingen uit te voeren in webshops, in fysieke winkels en om geld over te maken naar vrienden, familie en kennissen.
De Payconiq-app werkt via een directe koppeling met de betaalrekening van de klant. Alleen klanten van deelnemende banken kunnen gebruikmaken van de app van het betaalinitiatief. Voor een online betaling in een webshop scannen gebruikers een QR-code of klikken op een directe link naar de Payconiq-app. Fysieke winkels die betalen via Payconiq aanbieden worden door de app herkent via geolocatie, of door de QR-code van de winkel te scannen. Tot slot hebben gebruikers voor het overmaken van geld naar een andere persoon alleen diens telefoonnummer of e-mailadres nodig – de gebruiker selecteert de begunstigde in zijn of haar contactenlijst, voert het bedrag in en bevestigt. Een IBAN-nummer hoeft niet meer worden ingevoerd.
Payconiq komt naar Nederland
Na de succesvolle introductie van de betaaldienst in België – de betaalmethode wordt inmiddels in ruim 25.000 winkels aangeboden – heeft het initiatief bekengemaakt deze zomer de Nederlandse markt te betreden. Het betaalinitiatief wordt bij de lancering in Nederland actief ondersteund door zes banken: ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS. Verschillende winkelketens en webshops zullen bij de introductie de nieuwe betaalmethode aanbieden.
“Er zijn veel betaalapps op de markt, maar die werken niet allemaal in de winkel, online en onderling, en op internationaal niveau”, zegt Duke Prins, CEO van Payconiq, over de onderscheidende kracht van de betaaldienst. “Ons initiatief speelt in op de digitalisering en de verandering in regelgeving in de Europese betaalmarkt. Na een succesvolle pilot en uitrol in België hebben wij de ambitie om ook in andere landen in Europa een grote impact te gaan maken. De samenwerking met de Nederlandse banken is een prachtige stap voor Payconiq.”
Volgens de topman loopt de koppeling tussen Payconiq en de banken vooruit op de komst van de Payment Services Directive 2 (PSD2) wetgeving. Volgens PSD2, die eind 2018 in Europa van kracht wordt, kunnen klanten straks toestemming geven aan derde partijen om hun betalingsgegevens op te vragen bij de bank. Ook kunnen deze derde partijen toestemming krijgen om betalingen uit te voeren op de betaalrekening van de klant, zoals met Payconiq het geval is. De betaaldienst heeft de ambitie om de komende jaren ook andere Europese markten te betreden.
Betaalvereniging Nederland heeft in een persbericht laten weten de introductie van Payconiq en ontwikkelingen daaromheen met belangstelling te volgen. “Betaalvereniging Nederland beschouwt de aankondiging als een strategische zet in het kader van de enorme dynamiek in de Europese betaalmarkt. Door de opkomst van FinTech, snelle technologische innovaties en nieuwe regelgeving kunnen innovatieve nieuwe partijen vanaf januari 2018 de betaalmarkt relatief eenvoudig betreden”, aldus de betaalvereniging.
* Het idee voor Payconiq is ontstaan in het ING Innovatiecentrum in Amsterdam en voor introductie uitgebreid getest onder studenten in Leuven, België.