Betaalgigant Adyen voor miljarden naar de beurs

25 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Amsterdamse fintech Adyen gaat binnen enkele weken naar de beurs. Het nieuws wordt bevestigd door Adyen zelf. Financieel persbureau Bloomberg spreekt van een verwachte waardering van tussen €5 miljard en €10 miljard, waarmee het de grootste beursgang wordt sinds ABN AMRO in 2015. Een totaal van 15% van de aandelen wordt verkocht.

Echt als een verrassing komt het nieuws over Adyen niet. Medio april gingen er al sterke geruchten dat Adyen een beursgang overwoog, hoewel het bedrijf dat gerucht niet wilde bevestigen of ontkennen. Wie de bron van het gerucht ook is geweest, hij of zij had het bij het juiste eind, want Adyen bevestigt een spoedige beursgang. Naar verwachting binnen enkele weken.

Betaalgigant Adyen voor miljarden naar de beurs

Adyen is één van de succesvolste Nederlandse fintechs. Het bedrijf verdiende zijn sporen als aanbieder van betaaldiensten en verwerkt de betalingen voor een groot aantal klinkende namen, waaronder Facebook, Netflix en Nederlandse partijen als Bijenkorf en Coolblue. Eerder dit jaar snoepte het veilingsite Ebay bovendien nog af van concurrent PayPal. Het zegt veel over de slagkracht van Adyen, dat bovendien de officieuze titel ‘unicorn’ draagt, een startup met een beurswaardering van boven de $1 miljard.

Aandelen verzilveren

De beursgang lijkt niet bedoeld om investeringskapitaal op te halen. Naar verluidt heeft Adyen ruim voldoende geld in kas om verdere uitbouw van het bedrijf te financieren. De stap naar de beurs lijkt vooral genomen te worden om aandeelhouders de kans te geven hun aandelen te verzilveren. “Deze beursgang geeft ons de vrijheid te blijven bouwen aan ons bedrijf, terwijl we onze aandeelhouders pad naar liquiditeit bieden”, aldus CEO en mede-oprichter Pieter van der Does. Bekende aandeelhouders zijn onder andere Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Dorsey van Twitter en Prinses Mabel. Ook veel werknemers lijken te kunnen gaan profiteren van de beursgang, omdat velen van hen beschikken over aandelenopties uit het verleden.