Banken weren zich tegen bedenkingen Klaas Knot
De Nederlandsche Bank enerzijds en Nederlandse banken anderzijds zijn het niet met elkaar eens over uitlatingen van topman Klaas Knot van DNB. In het FD zei hij afgelopen weekend dat banken nog steeds teveel risico nemen, wijzend op dubbelcijferige rendementen op het eigen vermogen. Banken reageren tegenover de zakenkrant dat ze hoge winsten nodig hebben om kapitaalbuffers aan te leggen en dat aandeelhouders nu eenmaal zo hoog mogelijk rendement verlangen.
Klaas Knot sprak zich afgelopen weekend in het FD uit over de rendementen op eigen vermogen. Volgens de topman van DNB willen banken nog steeds te veel winst maken en als gevolg nemen zij hoge risico’s. “Het is niet mogelijk om hier voor alle instellingen één en hetzelfde cijfer op te plakken, maar als ik bij banken dubbelcijferige rendementen zie, roept dat bij mij vragen op”, zegt Knot. “Aangezien het risicovrije rendement nu vrijwel nihil is, steken ze dan een forse risicopremie in de zak. Dat is natuurlijk wel een vergoeding voor reële risico’s.”
“Wij kunnen onderzoeken waar die risico’s precies zitten en hoe ze beheerst worden, en daar dan naar handelen. Dat gaat dus over het terugdringen van het risicoprofiel, waaruit automatisch lagere inkomsten en lagere rendementen zullen voortvloeien. We zijn daarover met banken ook voortdurend in gesprek”, vervolgt Knot tegenover het FD.
Hoe zit het dan exact met die rendementen op eigen vermogen? Over heel 2017 boekte ABN AMRO met 13,4% het hoogste rendement op eigen vermogen. De bank die deels in staatshanden is troeft daarmee ING, NIBC en Van Lanschot af, die allemaal echter wel boven de 10% uitkomen. Rabobank kwam uit op 6,9%. Knot stelt dat een rendement van 7% à 8% momenteel gezond is.
Hoge rendementen nodig voor opbouw kapitaalbuffers
Vanuit de bankensector klinkt verbazing als respons op de uitlatingen van Knot. De algemene teneur luidt dat banken hoge winsten nodig hebben om kapitaalbuffers aan te leggen en om aandeelhouders tevreden te stellen. Volgens ABN AMRO ligt het aan toegenomen efficiëntie dat de bank hoge rendementen boekt, niet aan hogere risico’s. ABN AMRO bevindt zich wat dat betreft sowieso in een bijzonder parket, want de Staat is de voornaamste aandeelhouder.
Reacties drie grootbanken
Gevraagd naar reacties zegt topman Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO tegenover het FD “op zich begrip te hebben voor mensen die zeggen dat banken genoegen zouden moeten nemen met een rendement van 8%. Maar de praktijk is vooralsnog anders De Staat, de grootste aandeelhouder, wil zijn belang voor een goede prijs verkopen. Dan helpt natuurlijk een goed rendement zoals dat van ons. Ik hoor ze nog niet zeggen: breng het maar naar beneden.”
ING gaat niet heel diep in op het interview dat Knot aflegde, maar stelt dat bij de bepaling van de doelstellingen de opvattingen van vele belanghebbenden meenemen in de overwegingen, “waaronder die van onze kapitaalverschaffers”.
Rabobank geeft aan dat zij zich de oproep van Knot sowieso niet echt aantrekt, omdat ze al een rendementsdoelstelling van - de gezonde - 8% hanteert.