Topicus ontwikkelt crypto-obligatie voor eigen medewerkers

13 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medewerkers van IT-dienstverlener en software-ontwikkelaar Topicus hebben met de aankoop van crypto-obligaties een startup gefinancierd. Topicus ontwikkelde hiervoor zelf een zogeheten security token. In plaats van een potentieel volatiel aandeel, heeft de token de vorm van een bedrijfsobligatie. Naar eigen zeggen is Topicus het eerste Nederlandse bedrijf dat op deze manier een gebruikmaakt van blockchain-financiering.

Beleggen in crypto’s heeft nog altijd iets heel ongrijpbaars en voor veel mensen ook iets heel onbegrijpelijks. Verhalen van enorme winsten worden afgewisseld met verhalen van exchanges die gehackt worden en mensen berooid achterlaten. Een manier van beleggen in crypto's is investeren in een bedrijf door de aankoop van security tokens. In het geval van goede bedrijfsresultaten leveren deze security tokens dividend op. Het uitgeven van zulke tokens kan enkel in een blockchain.

Het voordeel van security tokens is dat ze gebonden zijn aan wet- en regelgeving, al zullen sommige bedrijven dat ook als een nadeel beschouwen. IT-dienstverlener Topicus nam een startup in het leasedomein als proefkonijn voor deze blockchain-financiering. Daarbij betrok het ook de eigen medewerkers, die konden investeren in de tokens. Voor elke geïnvesteerde euro ontvingen medewerkers één token als bedrijfsobligatie. Binnen een week werd €100.000 opgehaald.

Topicus ontwikkelt crypto-obligatie voor eigen medewerkers

Een gerenommeerd bedrijf als Topicus - met zo'n 900 medewerkers in dienst - wil natuurlijk niet gokken met geld van zijn eigen werknemers. Juist daarom koos het voor deze opzet. Michiel Schipper, Manager Finance bij Topicus, licht toe: “De blockchain-technologie en crypto-munten hielden ons bezig. Maar cryptomunten schommelen enorm in waarde, vooral door speculatie en het sentiment over vage onderliggende waarden. Zo ontstond het idee om te kijken naar een blockchain-toepassing zónder het speculatieve en vage aspect. De token bevindt zich op de Ethereum-blockchain maar is niet het eindpunt van de investering. Het vertegenwoordigt een echte lening bij een fysiek bedrijf. Door meteen met echt geld en echte waarde van start te gaan, heeft dit project geen last van de vrijblijvendheid van andere initiatieven.”

Niet speculatief

Het feit dat de security tokens niet speculatief zijn droeg volgens Topicus bij aan het succes. “Het is een heel toegankelijke manier om geld op te halen. In de vorm waarin we het project nu hebben opgezet, kunnen we het ook voor toekomstige projecten en eventuele opdrachtgevers gebruiken; de hele infrastructuur en code is herbruikbaar. En vermoedelijk ook tegen veel lagere kosten dan wanneer je dit op een ‘niet-blockchain-manier’ zou aanpakken. Daarnaast hebben we – in nauwe samenwerking met de FinTech en finance specialisten van advocatenkantoor Van Doorne – een stevige, herbruikbare juridische basis neergezet binnen de kaders van de Wet op het Financieel Toezicht’, aldus Schipper.

Rendement vastgelegd

Hoewel niet speculatief zijn de tokens wel verhandelbaar, meer specifiek binnen de gekozen blockchain. In dit specifieke geval gaat het daarbij om een Ethereum-blockchain, zoals Schipper hierboven al aangaf. Het voordeel hiervan is dat de tokens zonder veel gedoe te verhandelen zijn, het eigendom is eenvoudig over te dragen of over te nemen van andere bezitters. Nog een voordeel, het draagt bij aan transparantie: de tokens zijn altijd te traceren en ook is zichtbaar hoe actief erin gehandeld wordt. “Om de investering voor medewerkers extra aantrekkelijk te maken, is bijvoorbeeld het rendement vastgelegd in een smart contract en zal de security token niet fluctueren. In het contract staat bijvoorbeeld ook het mechanisme beschreven waarin medewerkers hun tokens weer kunnen omzetten naar euro’s en hoe het rendement wordt bepaald”, besluit Schipper.