Mondiale markt fusies en overnames (M&A) piekt tot $3.400 miljard
De hoeveelheid geld die in 2018 omging in de wereld van fusies en overnames was zelden zo hoog in de afgelopen twintig jaar. Mede door een overvloed aan tot nog toe onbenut kapitaal nam de waarde van strategische deals toe tot $3.400 miljard, een half biljoen meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een rapport van management consulting firma Bain & Company. Steeds meer bestuurders zien in M&A het antwoord op het eeuwige dilemma 'zelf maken of zelf kopen'.
Vooral de eerste helft van 2018 is succesvol binnen de wereld van ‘mergers and acquisitions’ (M&A). De vaart ging er met name in het vierde kwartaal wat uit. De overgrote meerderheid van de deals - 83% van de waarde en 90% van het aantal deals - is van strategische aard, in lijn met de afgelopen decennia. Private equity-partijen zijn grotendeels verantwoordelijk voor het restant. Dit zijn partijen als CVC Capital Partners, Carlyle en Blackstone.
Volgens de onderzoekers is het aantal private equity-huizen dat de wereld afstruint naar goede deals al tien jaar aan het groeien en komt inmiddels uit op zo’n 1.200 stuks. “Ze zijn steeds actiever en zitten op geldbergen van recordhoogte, waarvan $641 miljard bestemd is voor buyouts”, vertelt Les Baird, hoofd van de M&A-praktijk van Bain & Company.
De groei in dealwaarde heeft meerdere oorzaken, maar het zijn vooral grote bedrijven die in een concurrerende én digitaliserende omgeving naar bestendige groei zoeken. “Bedrijven houden van groei en het maakt niet uit of die groei organisch van oorsprong is of vanwege gerichte acquisities. Investeerders waarderen de mogelijkheden voor bestendige uitbreiding en groei.”
Tech voert boventoon
Niet geheel verrassend zijn digitale en opkomende technologieën de meest gezochte overnamedoelen. Volgens de analyse van Bain & Company heeft een substantieel aandeel van de deals betrekking op partijen die actief zijn in de sectoren autonoom autorijden, e-commerce, Internet of Things (IoT), digitaal produceren, digitale veiligheid, digitale marketing en digitale gezondheidszorg.
Digitale reuzen als Amazon en Alibaba hebben al een sterke propositie, maar zoeken voortdurend naar overnamedoelen die hun eigen mogelijkheden kunnen vergroten. Alibaba investeert bijvoorbeeld in Ele.me, een thuisbezorgd-platform dat de gigant in staat stelt om uit te breiden in maaltijdbezorging in China. De aankoop van farmacie-startup PillPack door Amazon voor $1 miljard biedt de mogelijkheid om door te dringen in de snelgroeiende markt van online apotheken.
M&A in fintech-land
Zoomen we iets verder in op de financiële dienstverlening, dan is fintech een hele interessante categorie. Zo vindt een buyout plaats van maar liefst $17 miljard bij het bedrijf Refinitiv, voorheen bekend als Thomson Reuters Financial and Risk. Refinitiv is sinds 2018 voor 55% in handen van private equity-huis Blackstone. Een andere grote deal heeft betrekking op betaaldienstaanbieders Vantiv en Worldpay. Met de overname van het Britse Worldpay door het Amerikaanse Vantiv is $12,9 miljard gemoeid. Opmerkelijk genoeg is de nieuwe naam van het bedrijf echter Worldpay, Inc., naar de overgenomen partij in dit geval.
Het zijn vooral betalingsverwerkingsdiensten waar sprake is van meerdere grote deals, deals van meer dan $1 miljard. Zo vinden er buyouts plaats bij het Deense Ballerup (van $5,5 miljard), het Amerikaanse Blackhawk Network Holdings (van $3,5 miljard) en het eveneens Amerikaanse VeriFone (van $3,4 miljard). In dezelfde categorie, maar dan in een andere vorm doet PayPal de grootste overname uit zijn geschiedenis. Voor $2,2 miljard verwerft het de Zweedse betaaldienstaanbieder iZettle.
Zelf maken of zelf kopen?
De algemene trend in M&A-land zal naar verwachting aanblijven. Baird: “Steeds meer bestuurders gebruiken M&A als antwoord op het eeuwige dilemma van zelf maken of zelf kopen.” Wat betreft banken en verzekeraars, in fintechs wordt vaak geïnvesteerd om innovatieve toepassingen te verkrijgen. Vanwege het tekort aan hooggeschoold technisch personeel wordt het mogelijk echter ook steeds meer een middel om menselijk kapitaal binnen te hengelen.