Tot 2021 sprake van 374 nieuwe wetten en regels voor financiële sector

09 april 2019 Banken.nl 4 min. leestijd

Compliance-afdelingen van financiële instellingen zullen het de komende jaren bepaald niet eenvoudiger krijgen. Naar verwachting krijgt de sector tot 2021 te maken met zoveel als 374 nieuwe wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat financiële partijen in de pas blijven lopen. Dat blijkt uit het rapport ‘Ready for Digital Regulation?’ van JWG, specialist op het gebied van financiële regelgeving. Na 2021 zal de toename alleen nog maar verder versnellen.

Het is eufemistisch om te stellen dat de financiële crisis nog een staartje heeft gekregen voor de financiële sector. Sinds die tijd hebben nationale en internationale beleidsmakers banken en verzekeraars de duimschroeven stevig aangedraaid. Volgens politiek en maatschappij nodig om het nemen van onverantwoorde risico’s te voorkomen en financiële instellingen rekenschap af te kunnen laten leggen.

374 nieuwe wetten en regels

Met het verstrijken der jaren is de hoeveel nieuwe regels en revisie van regels niet afgenomen, eerder het tegenovergestelde. In opdracht van data-integrator MarkLogic deed JWG onderzoek naar wet- en regelgeving in de komende jaren. Tot 2021 gaan zij uit van 374 nieuwe wetten en regels. Dat volume legt steeds meer druk op de ontwikkeling van een strategie voor gegevensbeheer, nodig om compliant te zijn en waarmee toezichthouders bediend kunnen worden.

Tot 2021 sprake van 374 nieuwe wetten en regels voor financiële sector

Vanuit de sector klinkt inmiddels steeds luider de roep om versoepeling, omdat banken en verzekeraars tegenwoordig veel weerbaarder zouden zijn. Wat ongetwijfeld meespeelt zijn de alsmaar toenemende kosten voor compliance. En het zijn niet alleen materiële kosten, ook het risico om betrokken te raken bij overtredingen en bijbehorende reputatieschade spelen een voorname rol. 

Digitale benadering als interessant alternatief

“Senior executives bij grote financiële instellingen staan onder grote druk om te voldoen aan de snel evoluerende wettelijke vereisten”, zegt P.J. di Giammarino, CEO van JWG. “Op basis van een projectmatige, handmatige aanpak is dat een serieus hoofdpijndossier voor de compliance-afdeling. Een digitale benadering van regelgeving biedt een interessant alternatief. In de toekomst zullen bedrijven in staat zijn om reglementen te updaten als een smartphone en met deze nieuwe software de nieuwe risico’s beperken.” 

Het managen van risico’s is één van de huidige grote vraagstukken. Binnen financiële instellingen moet iedereen die toegang heeft tot en omgaat met gevoelige gegevens ervan bewust zijn van het risico dat hij of zij vormt. “Gegevens liggen aan de basis van de toekomstige strategie van elke organisatie. Ze zijn van vitaal belang voor de manier waarop financiële organisaties reageren op huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van regelgeving," aldus Dr. Giles Nelson, CTO Financial Services van MarkLogic. Hij pleit dan ook voor een naadloze integratie van gegevens door middel van een geschikte datahuishouding. Die is nodig om AI, machine learning, natural language processing en gedistribueerde grootboeken (distributed ledgers) te kunnen gebruiken. “Om tactisch om te kunnen gaan met de nieuwste technologie zit er dan ook weinig anders op dan een strategische en digitale aanpak te realiseren voor alle functies binnen een organisatie. En daarbij moet het bouwen van nieuwe applicatie- en datasilo’s vermeden worden.”

Toename investeringen in regtech

Het is niet voor niets dat bedrijven ook steeds meer investeren in ‘regulatory technology’ (regtech), technologie die bedrijven helpt om efficiënt om te gaan met veranderingen in wet- en regelgeving. In het rapport ‘The Pulse of FinTech’ berekent KPMG dan ook een fikse toename in investeringen in regtech. Van $1,2 miljard in 2017 tot $3,7 miljard over 2018. KPMG wijst daarbij op PSD2, vergelijkbare regelgeving voor Open Banking in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving die stuk voor stuk een katalyserende werking hebben.