Medewerkster de Volksbank wint prijs voor groenste idee voor stationsgebied Utrecht

03 juli 2019 Banken.nl

Met zogeheten insectenhotels de natuur terug naar de stad brengen. Dat idee leverde Warna Krijgsman van de Volksbank een prijs op van de Green Business Club Utrecht Centraal. Geen gewone insectenhotels, maar behuizingen die de vorm hebben van kenmerkende Utrechtse gebouwen. Bijvoorbeeld de Dom, het Utrechtse stadskantoor of Tivoli Vredenburg. 

Het stationsgebied in Utrecht is in de afgelopen tien jaar stevig vernieuwd. Wie al die tijd in het buitenland heeft gezeten en weer terugkeert naar de Domstad zal zijn of haar ogen nauwelijks kunnen geloven. Een nieuwe stationshal en diverse markante nieuwe gebouwen, die helaas wel het zicht op de Dom ontnemen. Modern en ongetwijfeld duurzaam, maar niet per se heel natuurlijk. De Green Business Club Utrecht Centraal zette daarom een prijsvraag uit voor het groenste idee voor het stationsgebied: een idee dat zorgt voor een lach, creatief is en een bijdrage levert aan een duurzame omgeving. 

Insectenhotels

Warna Krijgsman van de Volksbank was één van de tien mensen die een idee mochten komen pitchen. Als medewerker van de Volksbank is Krijgsman ongetwijfeld een ervaringsdeskundige. Om het hoofdkantoor van de Volksbank aan de Croeselaan te bereiken moet zij dagelijks het stationsgebied doorkruisen. Daar kwam ze op het idee om zogeheten insectenhotels in de vorm van markante Utrechtse gebouwen te maken. In essentie een soort vogelhuisjes, maar dan voor insecten. De behuizingen voor de kleine organismen moeten op en rond het Jaarbeursplein komen te hangen. 

“Wij willen beeldbepalende gebouwen in Utrecht op kleine schaal uitvoeren als insectenhotel. De hotels maken we zoveel mogelijk van afvalmateriaal en hangen deze bijvoorbeeld op het Jaarbeursplein”, aldus Krijgsman in haar pitch. “Door de vorm vergroten we de herkenbaarheid van gebouwen in de stad en tegelijk brengen we de natuur wat dichterbij voor de bezoeker van het stationsgebied. Het lijkt ons fantastisch als we de bouwtekening ook online beschikbaar kunnen maken, zodat iedereen straks zelf zijn eigen unieke Utrechts insectenhotel in elkaar kan zetten en in zijn tuin ophangt!” 

Natuur en architectuur

Met de insectenhotels komt er dus een stukje natuur terug in een omgeving die gedomineerd wordt door steen, staal en glas. Bovendien hebben insecten het tegenwoordig al lastig, aldus diverse rapporten. Overlastgevers als reuzenteken of eikenprocessierupsen daargelaten. Die terugkeer van natuurlijke organismen gekoppeld aan beeldbepalende Utrechtse architectuur van toen en nu bracht de jury ertoe om Krijgsman te belonen met de eerste prijs: een bedrag van €1.000 om het idee uit te voeren.

“Het insectenhotel van Warna bracht bij de juryleden de grootste glimlach op het gezicht. En als dat bij ons zo is, gebeurt dat straks ook bij andere mensen die de hotels tegenkomen in de stad”, zegt Jacco Buisman, voorzitter van de GBCU zegt over de winnende pitch. “Dit idee past heel goed bij wat we voor ogen hadden: iets echt Utrechts dat praktisch goed uitvoerbaar is. Daarbij heeft Warna haar idee op een prima manier gepitcht, wij zagen het direct voor ons.”