Polizei valt binnen bij ABN AMRO in Frankfurt om onderzoek dividendfraude
Duitse fiscale en justitiële autoriteiten zijn gisteren binnengevallen bij een vestiging van ABN AMRO in Frankfurt am Main. De inval was onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar ‘dividendstrippen’, waarbij dividend meerdere keren teruggevraagd werd van overheden. Het dossier staat ook bekend onder de noemer ‘CumEx Files’. ABN AMRO geeft aan mee te werken aan het onderzoek.
Veel Nederlanders maakten vorig jaar kennis met het het woord ‘dividendbelasting’. Het vaakst ging dat over de afschaffing ervan in Nederland, een regeringsmaatregel die uiteindelijk niet doorging. Later in het jaar kwam plots een zaak in de media die draaide om fraude met dividendbelasting door financiële instellingen. ABN AMRO - dan wel rechtsvoorgangers - is één van de partijen die in het dossier genoemd worden. Mede daarom vond gisteren een inval plaats van de Duitse politie bij een vestiging van de bank in Frankfurt.
De fraude staat ook wel bekend als ‘dividendstrippen’. Hoewel de betrokken partijen - banken, aandelenhandelaars en advocaten - dividend één keer afdroegen, vroegen zij het meerdere malen terug, in meerdere landen. Geschat wordt dat zij hiermee tussen 2001 en 2016 de Europese lidstaten zo’n €55 miljard ontfutseld, waarbij Duitsland de meeste schade leed.
Momenteel geen geschillen
Wat de rol van ABN AMRO was binnen het ‘dividendstrippen’ is voorlopig niet volledig bekend. Vermoedelijk weet de bank momenteel zelf niet eens wat zijn medewerkers in het verleden nu precies hebben uitgevoerd. Op de website verklaart ABN AMRO dat er momenteel geen geschillen bestaan tussen de bank en de Duitse fiscus en dat aan eventuele eerdere verplichtingen is voldaan. Delen van de organisatie die een risico herbergden op betrokkenheid bij ‘dividendstrippen’ zijn - vanaf 2010 - bovendien ‘verkocht en gestaakt’.
ABN AMRO geeft verder nog aan in 2016 en in 2017 proactief het parket Frankfurt en in Keulen heeft geïnformeerd over betrokkenheid bij de dividendtransacties. Duitse fiscale en justitiële autoriteiten zoeken volgens de bank regelmatig contact voor informatie. De bank geeft aan mee te werken aan deze informatieverzoeken.