Kredietwaardigheid Social Enterprise lastig voor bank

15 mei 2014 Banken.nl

Onlangs verscheen de Social Enterprise Monitor 2014. Daarin wordt gesteld dat één van de belemmeringen voor de groei van Social Enterprises de financieringsmogelijkheden zijn. Deze stellingname is gebaseerd op de ervaringen van de ondernemers. Hoe kijken banken daar tegen aan?

Levensvatbaarheid van belang

“Laat ik voorop stellen dat, als dit zo wordt ervaren, het niet terecht zou zijn als de bank het ontkent. Financieringen en financieringsbehoeften zijn niet eenvoudig te vervullen. Een bank vraagt zich onder andere af of de onderneming levensvatbaar is. Dat vertaalt zich naar vragen over de ondernemer, de markt, de bereidheid voor de dienst of het product te betalen, de concurrentie en de kosten, baten”, aldus Andius Teijgeler, Directeur Communications and Sustainability bij ABN AMRO.

Social Enterprice Monitor 2014

Financiering en risico’s

“Uiteraard wil de bank ook weten waar een krediet voor gebruikt wordt en hoe het terugbetaald kan worden. Bij dat terugbetalen kan de bank niet veel risico nemen. Als de bank 4% marge maakt en één op de 50 kredieten wordt niet terugbetaald, blijft er 2% over voor kosten en het realiseren van winst. Als je dan weet dat 50% van alle starters binnen 5 jaar weer is verdwenen, is de voorzichtigheid van de bankier hopelijk beter te begrijpen”, aldus Teijgeler.

Sociaal vermogen bij social enterprise

“Voor een bank is de vermogenspositie van het bedrijf ook belangrijk. En ook dat is bij veel Social Enterprises een lastig punt. Vaak hebben de oprichters onvoldoende geld. Inbreng van anderen is dan gewenst. Dat kan gevonden worden met behulp van Crowdsourcing of Informal Investors. Soms kun je ook een innovatieve financiering bedenken”, aldus Teijgeler.

Meer over ABN AMRO
Profielpagina
ABN AMRO is een partner van Banken.nl