Nederland is Europees koploper in Instant Payments
Nergens in de eurozone worden zoveel flitsbetalingen verwerkt als in Nederland, betalingen die binnen ongeveer vijf seconden bij de ontvanger op de rekening staan. Het aantal flitsbetalingen – in jargon Instant Payments – ligt inmiddels zo hoog dat men kan spreken van een nieuw normaal.
Instant Payments werd in de eerste maanden van 2019 definitief uitgerold in Nederland. Aan de basis daarvan stonden zeven banken, namelijk ABN AMRO, ING, Rabobank, Knab en de drie Volksbank-dochters ASN Bank, RegioBank en SNS. Voortaan niet meer een dag wachten op een overschrijving, of zelfs een heel weekend als het tegenzat, maar slechts luttele seconden.
Betaalvereniging Nederland meldt in een nieuwsbericht dat het sindsdien hard is gegaan met Instant Payments. Afgelopen oktober tikte de teller al 500 miljoen onmiddellijke overboekingen aan. Per maand ligt het aantal van dit type transacties inmiddels al op enkele tientallen miljoenen en dat zal alleen nog maar verder gaan stijgen.
“Instant Payments zijn inmiddels de normale manier van overboeken in Nederland geworden”, aldus Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Bedrijven en betaalinstellingen kunnen daar nu de vruchten van plukken, met snellere dienstverlening en toekomstige nieuwe betaaltoepassingen.”
Evidente voordelen
Deze snelle overboekingen bieden consumenten, maar ook bedrijven, evidente voordelen. Zoals reeds aangestipt kon het weleens voorkomen dat men wachtte op een overschrijving, maar dat er net een weekend tussen zat. Als de maandag dan ook nog een feestdag was, kon het zomaar vier dagen duren voor de ontvanger daadwerkelijk kon beschikken over het geld. Dat kon problemen opleveren bijvoorbeeld bij automatische incasso van vaste lasten.
Een ander voorbeeld waarbij Instant Payments uitkomst biedt is bij het kopen van tweedehands goederen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Verkopers kunnen een product met een gerust hart meegeven, ze zien immers direct of een betaling heeft plaatsgevonden. Ondernemers ten slotte hoeven minder te vrezen voor het te laat geleverd krijgen van goederen, alleen maar omdat een transactie er langer over duurde dan gepland.
Europees koploper
Betaalvereniging Nederland meldt dat Nederland koploper is in de eurozone, wat betreft het aantal flitsbetalingen. Ruim 90% van alle enkelvoudige overboekingen tussen verschillende Nederlandse banken is een Instant Payment. Dat is ruim hoger dan het Europese gemiddelde van 15%, waar Nederland al bij in zit. Daar komt bij dat Instant Payments in veel andere landen vaak nog een premium dienst is waar extra voor betaald moet worden. In Nederland zijn Instant Payments gemeengoed.