Rabobank beloont drie ’duurzame dwarsdenkers’ met Innovatieprijs 2020

01 december 2020 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2020 zijn bekend. Zoals gebruikelijk zijn er drie winnaars, die elk onderscheidend zijn binnen hun eigen categorie. Dat zijn achtereenvolgens Rival Foods met vezelrijke vleesvervangers, SusPhos met vlamvertragers uit afvalwater en Bilihome met blauwlichttherapie-wearables voor baby’s met geelzucht. Alle drie ontvangen zij €20.000 alsmede de nodige publiciteit en diverse vormen van ondersteuning vanuit Rabobank. 

Een wedstrijd uitschrijven is altijd een goede manier om innovatie in de hand te werken. Zonder competitie-element zouden een heleboel uitvindingen vermoedelijk nooit gedaan zijn. Mede daarom organiseert Rabobank al bijna twintig jaar de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Dit programma is in het leven geroepen door oud-topman van Rabobank Herman Wijffels, die tot enkele jaren geleden ook de naamgever van de prijs was. 

De Rabo Duurzame Innovatieprijs is traditiegetrouw verdeeld in drie categorieën. De eerste is Food & Agri, misschien wel de categorie die het meest nauw verbonden is met Rabobank. De tweede categorie is Circulaire economie & Klimaat, een categorie waarin men met een hele brede blik kan werken. Ten slotte is er jaarlijks een winnaar in de categorie Vitale gemeenschappen & zorg, waarbij het vooral gaat om innovaties die zorgen voor lichamelijke dan wel geestelijke vooruitgang van mensen. 

Food & Agri

In de categorie Food & Agri gaat de prijs naar Rival Foods. De naam zegt het eigenlijk al, het bedrijf ontwikkelt een alternatief voor voedsel, in dit specifieke geval voor vlees. Zij maken plantaardige vleesvervangers die naar eigen zeggen qua smaak en structuur nauwelijks van dierlijke herkomst te onderscheiden zijn. Inclusief het ‘sappige’ dat zo eigen is aan vlees. Een vermindering van vleesconsumptie is volgens velen een probaat middel om duurzamer met de aarde om te gaan, los van ethische afwegingen over het eten van dieren. 

“Het team heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Binnen de eiwittransitie heeft Rival Foods cruciale technologie ontwikkeld en beschikt over een technologische innovatie van hoog niveau.” Vorig jaar won in deze categorie overigens eveneens een startup die zich bezighield met de transitie naar plantaardige eiwitten, door deze op een innovatieve manier te onttrekken aan micro-organismen. Het doel was gelijk, de creatie van vleesvervangers.

Circulaire Economie & Klimaat 

Hoewel een bedrijf als Rival Foods eigenlijk ook prima thuis past in de categorie Circulaire Economie & Klimaat gaat het hier vaak toch om innovaties die een duidelijke link hebben met energie en of grondstoffen. De winst gaat dit jaar naar SusPhos. Uit fosfaatrijk afvalwater, bijvoorbeeld afkomstig uit landelijke gebieden waar veel mest gebruikt wordt, maakt de onderneming bio-based vlamvertragers en gespecialiseerde kunstmestproducten. 

Vlamvertragers zijn materialen die het overslaan van vuur kunnen verhinderen dan wel vertragen. Formule 1-coureur Romain Grosjean kan sinds afgelopen weekend heel goed meepraten over het nut daarvan. Mogelijk de bekendste – en tegelijkertijd de beruchtste – variant van vlamvertragers is asbest, een natuurproduct dat op zichzelf heel goed werkt maar bijzonder schadelijke bijeffecten heeft. Wat betreft de propositie van SusPhos zegt de jury: “SusPhos overtuigde ons direct met een buitengewoon professioneel verhaal en een gelikte presentatie. Er staat een mooi team, de business case is concreet uitgewerkt en hierdoor staken ze uit boven de andere pitches.”

Vitale gemeenschappen & Zorg

In de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg ten slotte gaat de prijs naar Bilihome. Bilihome richt zich specifiek op pasgeboren baby’s met geelzucht. Dit komt voor wanneer de niertjes moeite hebben met de afbraak van de stof bilirubine, een afbraakstof van overtollige rode bloedcellen die het pasgeboren lijfje moeten verlaten in de eerste weken. Blauw licht is een beproefde methode om dit proces te bevorderen. 

Het vervelend van blauwlichttherapie is dat deze in principe altijd in het ziekenhuis plaatsvindt. Bilihome ontwikkelde een wearable die deze therapie thuis kan laten plaatsvinden. Geen extra tijd meer in de couveuse dus in wat toch al een emotionele periode is voor jonge ouders. “Bilihome heeft een erg sterk en ervaren team. Ze komen met een mooie innovatie die de eerste levensdagen voor te vroeggeborenen op cruciale punten kan verbeteren”, zegt Eline Vrijland-van Beest, juryvoorzitter Vitale gemeenschappen & zorg.