IIR en Grant Thornton organiseren Sustainable Finance & Climate Risk Event

14 juni 2021 Banken.nl 3 min. leestijd

Adviesbureau Grant Thornton heeft zich als founding partner verbonden aan het Sustainable Finance & Climate Risk Event. Het evenement wordt door kennis- en netwerkorganisatie IIR georganiseerd en vindt plaats op 16 en 17 september 2021 in Amsterdam (en online).

“De financiële sector speelt een cruciale rol in het behalen van de doelen gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs”, legt IIR uit. “Zij richten zich met kapitaalstromen via investeringen, beleggingen en financieringen op duurzame bedrijven en projecten. Activiteiten die uiteindelijk leiden tot een klimaatneutrale, groene, inclusieve én concurrerende economie.” Om dit proces te versnellen is er vanaf 2021 een aantal belangrijke wet- en regelgevingen ingevoerd, waaronder de SFDR.

Maaike de Kruik, Product Development Manager bij IIR, stelt dat het evenement informatie, actuele inzichten en handvatten biedt om organisaties voor te bereiden op een duurzame toekomst. “Door praktijkvoorbeelden van vakgenoten bij banken, asset managers, verzekeraars en pensioenuitvoerders wordt het event voor de financiële sector een absolute must.”

IIR en Grant Thornton organiseren Sustainable Finance & Climate Risk Event

Tijdens het event worden de deelnemers door onder andere Laura van Geest (AFM-Bestuursvoorzitter), Robert Swaak (ABN AMRO-CEO), Arie Koornneef (Directeur ASN Bank), Monique Donders (BlackRock Nederland-CEO), Annemarie Mijer (CRO Athora) en Lucia Alessi (Projectleider bij de Europese Commissie) geïnformeerd over de kansen en bedreigingen met betrekking tot duurzaamheid.

‘Impact BY’ en ‘Impact ON’

De eerste dag van het evenement staat in het teken van ‘Impact BY’, met een focus op de impact van de financiële sector op ‘people en planet’ en de Sustainable Development Goals. Op de tweede dag komt het ‘Impact ON’ aan bod, en ligt de nadruk op de effecten van klimaatverandering op de stabiliteit van de financiële sector. Klimaatrisico’s en bredere ESG factoren zijn immers steeds belangrijker binnen het risicomanagement. Zo schat bijvoorbeeld de Bank of England in dat zo’n $20 biljoen aan activa als gevolg van klimaatverandering in gevaar kan komen.

Volgens Grant Thornton-partner Emma Verheijke werkt impactadviesbureau Sinzer – sinds 1 januari 2019 onderdeel van Grant Thornton’s Sustainability & Impact Services praktijk – samen met spelers uit de financiële sector op het gebied van ESG- en impactstrategie, -meting en -rapportage. “Om dit veld verder te brengen en daadwerkelijk de transitie naar een duurzame economie te realiseren, is er behoefte aan meer harmonisatie van methoden, betere meting en data en vooral het delen van kennis en best practices binnen de sector.”

“Het event biedt hiervoor een belangrijk platform: voor ons dé reden om ons als partner te verbinden. Dit nationale event vindt voor de eerste keer plaats, maar beide partijen hebben de intentie om dit jaarlijks te laten terugkeren”, sluit Verheijke af.

Meer informatie over het evenement is hier te vinden.