Ook 2021 ‘jubeljaar’ voor online betalen

24 januari 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het lijkt erop dat de betaalwereld in het tweede coronajaar wederom een stap heeft gezet richting de cashloze samenleving. Uit de jaarcijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt namelijk dat het aantal online betalingen in 2021 met 14% verder is toegenomen, terwijl het aantal cash-betalingen juist hard is teruggelopen (-43%). Overigens was 2021 ook het jaar waarin het einde van de Acceptgiro werd aangekondigd.

Het gebruik van contant geld daalde in het eerste coronajaar ook al fors en die trend is volgens Betaalvereniging Nederland in 2021 niet veranderd. Zo is het gebruik van geldautomaten sinds 2019 ruim gehalveerd tot zo’n 117 miljoen geldopnamen per jaar. Ook nam het aantal cashbetalingen aan de kassa in de afgelopen twee jaar met 40% af: in 2021 ging het om 1,35 miljard betalingen met een totale waarde van €21 miljard.

Corona gaf in 2021 boost aan online betalen

Het aandeel contante betalingen is daarmee gedaald tot minder dan een kwart van alle betalingen aan de toonbank. Het aantal pinbetalingen aan de kassa is de afgelopen twee coronajaren ‘slechts’ met 2% gedaald, naar 4,49 miljard transacties in 2021 (met een waarde van €123 miljard); nagenoeg hetzelfde als in 2020.

Verder blijkt uit de cijfers van de betaalvereniging dat contact- en kaartloos betalen in opkomst is. In 2021 werden negen op de tien pinbetalingen contactloos uitgevoerd. Bijna een kwart daarvan gebeurt met smartphones, smartwatches of andere typen wearables. Bij slechts één op de tien pinbetalingen wordt de kaart nog traditioneel in de betaalterminal gestoken.

Doorbraak pinbetalingen met mobiele telefoon

Einde van een tijdperk

Tot slot laten de cijfers van Betaalvereniging Nederland zien dat het gebruik van de acceptgiro het afgelopen jaar met 30% wederom hard is teruggelopen (de sterkste jaarlijkse daling ooit). Consumenten hebben in 2021 in totaal 4,43 miljoen acceptgiro’s op papier ter verwerking naar hun bank doorgestuurd; tegelijkertijd werden er zo’n 40 miljoen ‘ongebruikte’ Acceptgiro’s weggegooid nadat consumenten de factuur of donaties digitaal betaald hadden.

Er zijn ook steeds minder bedrijven die de acceptgiro nog gebruiken. In 2021 nam dat aantal bedrijven nog eens met 40% af. Currence, de producteigenaar van de acceptgiro, maakte dan ook bekend te stoppen met het aanbieden en ondersteunen van het betaalmiddel.

Dalende trend aantal schriftelijk ingestuurde Acceptgiro’s zet doo

Volgens de betaalvereniging zijn de aflopen jaren tienduizenden bedrijven en instellingen overgestapt naar alternatieve betaalmethodes, zoals onder andere incassomachtigingen, uniforme betaalinstructies en digitale betaalverzoeken.