EPC stelt SEPA-migratie uit tot maart 2024

08 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De European Payments Council heeft onlangs bekendgemaakt dat het de migratie naar de 2019-versie van de ISO XM: 20022-standaard voor alle SEPA-betalingsberichten uitstelt tot 17 maart 2024.

Aanleiding voor het uitstel van de migratie naar de internationale standaard voor het uitwisselen van financiële data, is dat niet alle partijen op tijd klaar zijn voor een verantwoorde migratie die dit jaar al had moeten plaatsvinden.

Betaalvereniging Nederland schrijft dat het besluit intensief is besproken en niet lichtvaardig is genomen, omdat men beseft dat het uitstel een negatieve impact heeft op veel PSP’s en CSM’s . Het EPC benadrukt daarnaast dat de migratie niet nog een keer uitgesteld zal worden en dat alle betrokken partijen zich dan ook vol op de nieuwe deadline dienen te focussen.

EPC stelt SEPA-migratie uit tot maart 2024

Het EPC stelt volledig bewust te zijn van de implicaties van zijn besluit en laat weten de inspanningen van de betaaldienstaanbieders en CSM’s te waarderen die “goed hebben gepresteerd en klaar zouden zijn geweest om door te gaan met de migratie”.

Ondanks het negatieve effect van het uitstel, was het EPC van mening dat de effecten van een mislukte migratie grotere negatieve gevolgen zou hebben voor de nationale SEPA-transacties van de getroffen betaaldienstverleners, met een mogelijk domino-effect in de gehele SEPA-regio.