Transactie in transitie: de vruchten plukken van fintech
Wereldwijd heeft open banking de beschikbaarheid van API’s binnen finance enorm vergroot. Deze worden door fintechs gerealiseerd om banken nieuwe producten en diensten te laten bieden. Tot op heden zijn er echter nog steeds maar een beperkt aantal businessmodellen en innovatieve producten ontwikkeld in elk land. Banken hebben meer toegang nodig tot een breed scala aan product-API's en nieuwe benaderingen van partnerschapsrelaties, terwijl fintech zich meer moet richten op het voldoen aan behoeften in specifieke doelmarkten om opkomende kansen zo goed mogelijk te benutten.
Maar hoe kunnen banken met behulp van open banking hun klanten nog beter van dienst zijn? Eén van die manieren is door de bankrekening van hun klanten ook daadwerkelijk geld op te laten leveren, zelfs in een tijd met negatieve rentes. Dit kan namelijk het financiële welzijn van de bankrekeninghouder positief beïnvloeden en bankkosten compenseren. Juist om bankieren weer winstgevend te maken, werd Cake opgericht; een fintech die hun technologie in steeds meer Europese landen beschikbaar stelt.
“Dankzij open banking is het heel eenvoudig om het Cake cashback-platform te implementeren en meerwaarde voor nieuwe en bestaande klanten te creëren – evenals voor de bank zelf”, vertelt Davy Kestens, co-founder en CEO bij Cake. “Rekeninghouders krijgen gepersonaliseerde cashbacks en aanbiedingen te zien van aangesloten retailers."
"Ons systeem analyseert historisch koopgedrag en geeft hun aanbiedingen op maat. Met de gecertificeerde en compliant API blijft alle data veilig, ontvangen banken relevante inzichten over hun klanten en krijgen hun klanten alleen te zien wat voor hen daadwerkelijk relevant is. Tegelijkertijd zorgt ons model ervoor dat banken ook een deel van de commissie ontvangen.”
Beren op de weg
Hoewel het voor allerlei soorten banken mogelijk wordt om hun productaanbod met behulp van open banking verder uit te breiden, zijn zij vaak nog terughoudend als het aankomt op het implementeren van nieuwe technologieën – zeker van externe partijen. De eventuele vrees is dat een externe API kan concurreren met het eigen productaanbod, of zelfs kannibaliseert, evenals zorgen rondom de beveiliging van data en technologie. Toch zorgen niet alle fintechs voor zulke beren op de weg en ook banken zien dat steeds vaker in.
Zo is Cake in België onder meer gestart met een samenwerking met Argenta bank. “We bieden een API aan voor adequate en snelle integratie in bestaande apps, volledig op basis van PSD2”, zegt Pieter Schelfhout, co-founder en Head of Engineering bij Cake. “Dat is één van de mooie resultaten van open banking, waarbij banken en fintechs samenwerken om de wereld van betalen en bankieren, het financiële welzijn, blijvend te optimaliseren. Het grote voordeel is dat wij erkend zijn als gelicentieerde betaalinstelling, gecrediteerd en volledig compliant met de Europese wetgeving.”
Continue voortzetting
Door die Europese wet- en regelgeving is het voor banken in de Europese Unie nog eenvoudiger om de innovatiekracht van fintechs in te schakelen. Want waar zij in het verleden vaak nog een product gedreven strategie hadden, veranderen zij steeds meer in een totaalaanbieder van diensten; een digitale dienstverlener. Daarnaast moeten banken blijven inspelen op het veranderende gedrag van hun klanten, zoals bijvoorbeeld de toenemende mate van online betalingen.
Nu consumenten steeds meer digitaal afrekenen, is het belangrijk om die data dus zo goed mogelijk in te zetten. Om zoiets als bank op de juiste manier vorm te geven, kan echter veel kostbare tijd in beslag nemen. “Daarom zorgen wij voor een ‘plug & play’-oplossing via een API, waarmee we relevante meerwaarde bieden voor banken en rekeninghouders via ons cashback-platform”, vertelt Kestens.
“Het creëert meer loyaliteit van klanten, die voor cashbacks en aanbiedingen vaker hun bankapp openen, terwijl banken meer inkomsten kunnen genereren. Ons platform levert extra inkomsten op boven op de huidige betaalrekeningen, met een model waarbij de commissie met de verlenende bank wordt gedeeld. Uiteindelijk een win voor iedere stakeholder binnen het ecosysteem.”