Jeroen Broekema: ‘Je moet gewoon 'bloody hard' werken’

15 maart 2022 Banken.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

In de aanloop naar de honderdste aflevering van Leaders in Finance werden de rollen een keer omgedraaid: dit keer was het Jeroen Broekema zélf die werd geïnterviewd, en wel door Jort Kelder. Het werd een intrigerend interview, dat gaandeweg steeds meer het karakter kreeg van een bijzonder tweegesprek met een breed scala aan zakelijke en persoonlijke onderwerpen.

Broekema studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en Global Politics aan de London School of Economics. Zijn carrière begon hij bij ABN AMRO, waar hij ruim zeven jaar verschillende managementfuncties vervulde. In 2014 stapte hij over naar de fintech Funding Circle, waar hij Managing Director was. In 2019 besloot hij ondernemer te worden en richtte de Leaders in Finance-groep op. In 2020 volgde podcast hosting-platform Springcast, dat hij oprichtte met Nico Oud.

Het was voor Broekema niet de bedoeling om meteen na zijn vertrek bij Funding Circle, aan de slag te gaan. Hij wilde eerst een sabbatical, of zoals hij het zelf noemde: “een soort van tussenpensioen”, om te kijken wat hij nou precies wilde. “Ik wilde helemaal niks, maar ik ging ervan uit dat ik weer ergens MD of CEO van een fintech of een kleine bank of iets dergelijks zou worden.”

Jort Kelder en Jeroen Broekema

Dat liep anders. Hoewel hij wel gesprekken had gevoerd en een concreet aanbod had ontvangen, besloot hij een andere weg in te slaan. Hij had kort geproefd aan het ondernemerschap, en dat was voldoende om hem te doen besluiten het roer om te gooien. “Ik vond het bij ABN AMRO ontzettend leuk”, blikt hij terug. “Toen ging ik naar die fintech en toen dacht ik: dit is eigenlijk nog veel leuker. Toen ging ik ondernemen en toen dacht ik: dát is nóg veel leuker.”

Het imago van de financiële sector

Die onderneming werd dus de bekende podcast waar inmiddels 100 leiders uit de financiële sector hun verhaal konden doen. Het gaat Broekema erom dat zijn gasten, naast het zakelijke aspect, ook hun persoonlijke kant laten zien. “Dat wil niet zeggen dat je je hele privéleven bloot hoeft te leggen, liever niet zelfs, maar dat je iets meer durft te vertellen over jezelf.”

Hij denkt dat dit ook kan bijdragen aan het verbeteren van het beeld dat het grote publiek heeft van de financiële wereld, want dat “imago ligt er slecht bij”, zoals Kelder hem voorhoudt. “Ja, je kunt natuurlijk heel lang discussiëren over het imago van de financiële sector”, antwoordt Broekema, “maar hoe je het ook definieert, goed of slecht; ik denk dat het sowieso beter kan. En dat is een understatement.”

Broekema ervaart bij sommige mensen nog steeds enige reserve om deel te nemen aan de podcast. “Behalve als ik zeg: ‘Je hoeft niet over jezelf te praten.’” Maar dat zegt Broekema dus juist niet. “In het begin vond ik dat eng om te zeggen. Maar nu ben ik er heel rigide in, want nu zijn er meer mensen die mee willen willen doen. Dat je iets over jezelf vertelt is wel waar de podcast over gaat natuurlijk.”

Oorlog en vrede

Ook Broekema zelf heeft gelukkig genoeg over zichzelf te vertellen. Neem zijn liefde voor de Russische schrijver Tolstoj, voor wie hij naar eigen zeggen drie à vier meter boekenkast heeft ingeruimd thuis. In deze tijd is het boek Oorlog en Vrede – helaas om de verkeerde redenen – weer extra actueel.

“Ik ben echt een pacifist”, legt Broekema uit. “Dat weten de mensen denk ik niet, maar ik ben heel erg anti al die dingen die daarmee te maken hebben.” Vanwege de manier waarop hij verslag deed van de Krimoorlog in 1854, wordt Tolstoj door velen – waaronder Broekema – gezien als de eerste echte oorlogsjournalist. “Hij zat letterlijk onder de kogels”, vertelt Broekema. “Ik krijg nu zelfs kippenvel van hoe hij dat beschrijft. Ja, en natuurlijk moest ik daar nu acuut aan denken. Ik vind het verschrikkelijk.”

Broekema vergelijkt het Rusland van toen met dat van nu. “Ik pretendeer totaal niet te weten hoe het huidige Rusland is, maar wat ik wel herken is dat er nog steeds een soort tsaar is die daar nu de baas is. Het is een rare vergelijking, maar is natuurlijk wel alleenheerschappij. Dus dat zit er heel diep in.”

Eén met de natuur

Wat er bij Broekema ook diep in zit is zijn hang naar de natuur en de uitdagingen die die natuur met zich mee kan brengen. “Voor mij is de natuur ontzettend belangrijk”, zegt hij stellig, “en het alleen zijn.” Hij mag dan ook graag een uitdaging aangaan zoals ieder jaar heel Terschelling rondlopen. “Ik loop letterlijk rondom het eiland, dus zo’n 60 kilometer.”

Wat hij vooral mooi lijkt te vinden is het “ploegen door de slenken” aan de zuidoostkant van het eiland. Veel steltlopers van het wad, zoals de drieteenstrandlopers, zullen die vreemde vogel daar wel hebben zien ploegen. “Dat is dan wel het laatste stuk voor mij”, vertelt Broekema enthousiast. “En dan moet je het zo plannen dat je vloed hebt aan de westkant, want anders loop je nog een paar kilometer extra.”

“Die 10.000-uren regel is voor mij wel evident."

Die paar kilometer zouden desondanks geen probleem moeten opleveren – Broekema loopt ook marathons. “Ik hoef ook niet zo snel te zijn op de marathon of dat soort dingen, maar het is wel het gevoel te voelen dat het kan”, legt hij uit.

Ruim 42 kilometer door – bijvoorbeeld – New York rennen is echter een heel andere ervaring dan een rondje Terschelling, waar Broekema vooral de “momenten van puur geluk” voelt. “De rust, het moment dat je alleen maar daar met jezelf bent en met die natuur.”

Bloody hard werken

De discipline om iets te bereiken herkent Broekema ook bij de ‘leaders’ die hij mocht interviewen. Als Kelder vraagt naar “waarom en hoe” ze de top in de financiële wereld halen is het antwoord helder: hard werken loont.  “Die 10.000-uren regel is voor mij wel evident”, vertelt Broekema. “Je moet gewoon ‘bloody hard’ werken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar deze mensen werken stuk voor stuk snoeihard.”

Broekema kan het natuurlijk niet laten, en stelt op zijn beurt interviewer Kelder de vraag of die urenregel ook bij hem opgaat. Het antwoord van Kelder is veelzeggend: “Ik heb er ook wel een relatie door opgeblazen”, bekent hij. “Ik heb, vooral in de eerste jaren eigenlijk, zo hard gewerkt dat het ten koste van veel ging. Maar als ik die basis niet had gelegd, had ik nooit al het andere kunnen doen.”

Broekema lijkt zelf wel de balans te hebben kunnen vinden tussen zijn werk en zijn privéleven, zo blijkt als Kelder vraagt of hij goed in zijn vel zit en gelukkig is. “Het ondernemen heeft enorm veel bij me losgemaakt”, geeft hij aan. “Ik vind die vrijheid van het ondernemerschap heerlijk en ik denk dat ik heel erg op mijn plek ben. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Luister hier het hele interview.