Goldman Sachs voert eerste OTC-crypto transactie uit

28 maart 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Goldman Sachs is een samenwerking aangegaan met Galaxy Digital Holdings om zijn eerste ‘over-the-counter’ crypto transactie te realiseren. De Wall Street-gigant gebruikte het handelsplatform van Galaxy om de transactie uit te voeren; een bitcoin non-deliverable optie. Het is de eerste transactie van zijn soort door een grote Amerikaanse bank.

De samenwerking tussen de twee bedrijven komt niet geheel uit de lucht vallen. Het tweetal werkte in het verleden ook al samen met de ontwikkeling van de ‘CME bitcoin futures’ transactie. Max Minton, APAC Head of Digital Assets bij Goldman Sachs, noemt de ontwikkeling van de OTC crypto transactie een “belangrijke ontwikkeling in de mogelijkheden voor digitale activa en voor de bredere evolutie van deze activaklasse”.

Waarde bitcoin overschrijdt één ton

De Amerikaanse bank kan tevens als een fervent aanhanger worden gezien van de stelling dat bitcoin het ‘digitale goud’ is. Uit een rapport van Goldman Sachs uit januari blijkt namelijk dat bitcoin het afgelopen jaar beter presteerde dan alle andere beleggingsobjecten. Beleggers behaalden met de cryptomunt een rendement van 60%.

Goldman Sachs voert eerste OTC-crypto transactie uit

Met een rendement van 55% eindigde ruwe olie op de tweede plek. De top vijf wordt gecompleteerd met de S&P 500 (295), Russel 1000 Growth en Nasdaq (beide 28%). Goud – het klassieke beleggingsobject voor risicomijdende beleggers – steeg slechts met 5%, wat laat zien dat het marktaandeel verliest ten opzichte van bitcoin.

In een onderzoeksnota suggereert Zach Pandl (co-Head of Foreign Exchange Strategy bij Goldman Sachs), dat bitcoin momenteel een aandeel van 20% heeft in de ‘goud/bitcoin store of value’. “Hypothetisch gezien – in het geval het aandeel van bitcoin in de store of value de komende jaren zou stijgen tot 50% – zou de prijs van bitcoin stijgen tot iets meer dan $100.000 met een rendement van 17 tot 18% op jaarbasis.”