Investeringsfonds ABN AMRO betreedt specialty koffiemarkt

20 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Fans van specialty koffie én ABN AMRO kunnen opgelucht adem halen: er komt binnenkort koffie op de markt die mede mogelijk is gemaakt door de bank. Het ABN AMRO Sustainable Impact Fund heeft namelijk bekendgemaakt dat het een belang heeft ingenomen in het duurzame koffiemerk Wakuli.

Wakuli is een Nederlands bedrijf dat consumenten in Europa via online verkoop ‘specialty coffee’ biedt. De koffiebonen worden direct ingekocht bij kleinschalige boeren in vijftien verschillende landen en worden duurzaam gebrand. Omdat de koffieboeren een marktconforme prijs ontvangen voor hun bonen, draagt Wakuli ook bij aan de verbetering van de levensomstandigheden van de boeren en hun families.

De markt voor specialty koffie groeit in Europa met zo’n 9% per jaar ten opzichte van 4% groei voor de koffiemarkt als geheel. Wakuli hoopt om de specialty koffie de standaard (voor thuis) te maken en daardoor de markt voor kleinschalige koffieboeren te vergroten. Op die manier zouden zij een sterkere positie ten opzichte van de grote spelers moeten krijgen op de internationale koffiemarkt. Dat draagt volgens Wakuli structureel bij aan inkomensverbetering en ontwikkeling.

Investeringsfonds ABN AMRO betreedt specialty koffiemarkt

Hanna Zwietering, Senior Investment Manager van ABN AMRO SIF, noemt Wakuli een succesvol bedrijf dat razendsnel groeit en toe is aan de volgende fase. “We dagen met onze investering en expertise graag bij aan het benutten van de groeikansen. Wakuli is bovendien een zeer interessante impact onderneming, die direct bijdraagt aan de verbetering van levensomstandigheden van boeren en aan verandering van de waardeketen, nodig voor een transitie naar een duurzamere en socialere economie.”

Naast het duurzame investeringsfonds van ABN AMRO hebben ook enkele bestaande aandeelhouders in de nieuwe kapitaalronde een (extra) investering gedaan. Het koffiebedrijf is voornemens om de nieuwe kapitaalinjectie in te zetten voor productinnovatie en uitbreiding van zijn distributienetwerk in Nederland en andere Europese landen zoals Duitsland en België.