‘Welke beursgenoteerde bedrijven veroorzaken geen schade aan de biodiversiteit?’

29 september 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

Wat ASN Impact Investors betreft zou het bijdragen aan de biodiversiteit een hot topic moeten zijn in elke bestuurskamer. Desondanks lijkt het er volgens de fondsbeheerder op dat er nauwelijks beursgenoteerde bedrijven bestaan die geen schade veroorzaken aan de biodiversiteit. ASN Impact Investors (AII) stelt daarom een wereldwijde zoektocht te starten, waarvoor het iedereen oproept om te zoeken naar beursbedrijven die géén schade veroorzaken aan de biodiversiteit.

De duurzamer assetmanager hamert erop dat de biodiversiteit op de planeet in hoog tempo afneemt, terwijl mens én bedrijf juist baat hebben bij een gezond ecosysteem. Daarom investeert AII met het ASN Biodiversiteitsfonds in bedrijven en fondsen die geen schade berokkenen óf zelfs positief bijdragen aan de biodiversiteit. De bedrijven stellen inmiddels een diverse portefeuille te hebben opgebouwd, maar dat beursgenoteerde bedrijven daarbinnen ondervertegenwoordigd zijn.

De impactinvesteerder heeft tot dusver namelijk slechts een drietal beursgenoteerde bedrijven gevonden die onder aan de streep geen schade toebrengen aan de biodiversiteit – samen nog niet eens goed voor 0,01% van alle ruim 43.000 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Een percentage die wat betreft Karin van Dijk, ontwikkelaar en fondsmanager van het ASN Biodiversiteitsfonds, onacceptabel laag is.

Beslisboom Beursgenoteerde Biodiversiteitsverbeteraars

Hulp nodig

“Er is veel interesse in ons fonds”, legt Van Dijk uit. “Maar aan de kant van de beursgenoteerde bedrijven blijkt bijna niets geschikt. Er zijn ondernemingen die bezig zijn met hun negatieve impact op biodiversiteit te verminderen, maar minder schade is niet goed genoeg.”

“Er moeten toch meer bedrijven dan die 0,01% zijn die niet alleen minder, maar per saldo helemaal geen schade aanrichten of beter, een positieve impact op de biodiversiteit hebben? Daarom ben ik een zoektocht gestart naar bedrijven met een beursnotering die de biodiversiteit ondersteunen. En daar heb ik hulp bij nodig.”

AII roept daarom de ‘wisdom of the crowd’ in. De fondsbeheerder roept collega’s uit de financiële sector, duurzaamheidsexperts en een ieder met “een hart voor duurzaamheid” op, om beursgenoteerde bedrijven te vinden die geen schade aanrichten aan de biodiversiteit. AII hoopt in 2030 een verhonderdvoudiging te realiseren van het aantal beursgenoteerde bedrijven waaruit beleggers kunnen kiezen als zij willen investeren in bescherming en herstel van de biodiversiteit.

Meedoen?

Voor wie mee wil zoeken, heeft AII een quickscan gemaakt. Deze bevat de eerste onderdelen die de fondsmanager bekijkt voordat een diepere analyse naar beleid, certificering en beleidsuitvoering plaatsvind. “Zo is een positieve bijdrage aan de biodiversiteit vaak onderdeel van de missie of visie van een bedrijf”, legt AII uit.

“Daarnaast kunnen de activiteiten van het bedrijf en de manier waarop daarover wordt gerapporteerd in (impact)verslagen aanknopingspunten vormen.” Mensen die meehelpen met de zoektocht kunnen potentiële kandidaten mailen naar info@asnimpactinvestors.com. AII legt de voorstellen die voortkomen uit de zoektocht tot slot langs haar eigen duurzaamheidslat.