ABN AMRO biedt Groen Spaar Deposito’s weer aan

29 september 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

ABN AMRO Groenbank biedt spaarders sinds kort weer de mogelijkheid om ‘groen’ te sparen via een zogeheten Groen Spaar Deposito. Met het geld dat via de deposito wordt opgehaald verstrekt de bank vervolgens groene leningen aan zijn klanten. Het Groen Spaar Deposito staat open tot ABN AMRO Groenbank voldoende financiering heeft opgehaald.

Met het Groen Spaar Deposito wil ABN AMRO Groenbank invulling geven aan de Regeling groenprojecten van de Nederlandse overheid. Duurzame banken en fondsen kunnen met de regeling een groenverklaring aanvragen. Met een dergelijke groenverklaring kunnen zij vervolgens duurzame projecten van hun klanten tegen een lager rentetarief financieren.

Sinds de herintroductie in 2018 heeft de Groenbank van ABN AMRO meer dan €500 miljoen binnen de Regeling groenprojecten gefinancierd. Zo heeft men in het verleden middels de deposito de verduurzaming van diverse zorglocaties gefinancierd.

ABN AMRO biedt Groen Spaar Deposito’s weer aan

“ABN AMRO wil de transitie naar duurzaamheid versnellen”, legt Krista Overwater (manager ABN AMRO Groenbank) uit. “Met de gelden die we ophalen met het Groen Spaar Deposito investeert de Groenbank in duurzame projecten. Op die manier leveren we een bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering en stimuleren we een circulaire economie.”

Volgens Overwater is de animo voor zowel het deposito als het afsluiten van duurzame financieringen onverminderd hoog. Mede daardoor zou het de groene dochter van ABN AMRO lukken om meer dan 80% (de Regeling groenprojecten verplicht een minimum van 70%) van het vermogen aan te wenden voor de financiering van duurzame projecten. “Het is dan ook mooi dat het Groen Spaar Deposito weer open gaat.”