MVO-rapportage ABN AMRO beloond met Kristalprijs

05 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO mag zichzelf de ‘organisatie met het beste MVO-verslag op het thema mensenrechten 2022’ noemen. Chief Risk Officer Tanja Cuppen nam de prijs namens de bank in ontvangst tijdens de uitreiking in Amersfoort.

Het Kristalevent is een jaarlijks evenement over transparantie en MVO-verslaglegging, dat wordt georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. In totaal werden er achttien organisaties voor de prijs genomineerd.

Dit jaar was het jurythema ‘Transparantie over impact van en op mensenrechten in het licht van mondiale uitdagingen’. De jury legt uit dat ABN AMRO een van de weinige nominaties was die een losstaand mensenrechtenrapport publiceert. De bank bracht in 2016 als eerste financiële instelling ter wereld een mensenrechtenrapport en zou sindsdien een van de koplopers op dit gebied zijn.

MVO-rapportage ABN AMRO beloond met Kristalprijs

Antennes scherp houden

“De S (Social) van ESG is ontzettend belangrijk en wordt nog belangrijker en urgenter met alle mondiale uitdagingen waar we voor staan”, legt Cuppen uit. We moeten continu alert blijven op kwetsbare groepen die gelinkt zijn aan de activiteiten van de bank en onze klanten en kijken hoe we kunnen bijdragen aan verbetering van de kwetsbare situatie waar zij zich in bevinden.”

Een goede en transparante verslaggeving is daar volgens Cuppen een belangrijk onderdeel van. “Al een behoorlijk aantal jaren geleden zijn wij gestart met een jaarlijks verslag op het gebied van mensenrechten, waarin we ook onze dilemma's bespreken.”

“Het is mooi dat deze prijs erkenning geeft aan het belang hiervan. Deze prijs is een stimulans voor onze organisatie om onze antennes scherp te houden voor de sociale onderwerpen die ons raken als bank en te acteren en rapporteren vanuit onze verantwoordelijkheid”. Besluit de Chief Risk Officer.

De bank legt uit dat het probeert om zo transparant mogelijk te communiceren over de uitdagingen en kansen op het gebied van mensenrechten. Middels zijn Human Rights Report en Social Impact & Human Rights Update wil ABN AMRO laten zien wat er bereikt is, waar dilemma’s zitten en waar en hoe verbeteringen mogelijk zijn.