Realistisch of niet: Saxo’s ’10 Outrageous Predictions voor 2023’

13 december 2022 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Wat gebeurt er als de Britten een 'unBrexit'-referendum organiseren, landen per 2030 de vleesproductie verbieden of de EU een eigen strijdmacht opricht? Het zijn allen belangrijke en tegelijkertijd onwaarschijnlijke en onderbelichte scenario's. Maar wat als deze voorspellingen wél zouden uitkomen? Dan zouden ze volgens Saxo schokgolven door de financiële markten en de politieke realiteit teweegbrengen.

We hebben het hier over de ’10 Outrageous Predictions voor 2023’ van Saxo. Voorspellingen die dienen als een gedachte-experiment om alle mogelijke scenario’s – ook al zijn ze volgens de belegger niet waarschijnlijk – onder de aandacht te brengen. Toch komt er eens in de zoveel tijd wel een dergelijke onverwachte voorspelling uit. Als tegenhanger publiceert Saxo aan het einde van elk jaar dan ook een lijst met ‘outrageous' voorspellingen die toch niet zo outrageous bleken te zijn.

Saxo benadrukt dat het (vooralsnog) niet om zijn basisvoorspellingen gaat voor wat ons het komende jaar staat te wachten. Het gaat wel om buitensporige voorspellingen die grote marktbewegingen zouden kunnen veroorzaken. De Outrageous Predictions zijn dan ook bovenal bedoeld om aan te zetten tot nadenken. “Ze vormen geen beleggingsadvies of -aanbeveling om bepaalde investeringen wel of niet te doen.”

10 Outrageous Predictions voor 2023

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer bij Saxo, benadrukt dat de huidige voorspellingen stellen dat “elk geloof in een terugkeer naar de tijd van weelde van voor de pandemie onmogelijk is”. We zijn volgens Jakobsen in een wereldwijde oorlogseconomie beland.

“Elke grote wereldmacht in de wereld zal zich op alle fronten inspannen om zijn nationale veiligheid te versterken; hetzij in militaire zin, of als gevolg van diepgaande onzekerheden op het gebied van toelevering, energie en zelfs financiën, die door de pandemie en de Russische invasie in Oekraïne aan het licht zijn gekomen.”

Oorlogseconomie?

De nieuwste editie van de Outrageous Predictions is geïnspireerd op de overeenkomsten tussen het huidige Europa en de situatie op het continent aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In 1910 schreef Norman Angell in ‘The Great Illusion’ dat Europa nooit meer in een ernstige oorlog verwikkeld zou raken, omdat de voor beide partijen voordelige handel in de voorafgaande decennia van vrede enorme proporties heeft aangenomen. Acht jaar later lag het continent op zijn gat.

De situatie meer dan een eeuw later is vrijwel identiek. De Russisch-Oekraïense oorlog heeft Europa volgens Saxo in een mentaliteit van oorlogseconomie gebracht die sinds 1945 niet meer was voorgekomen. Het gaat daarbij niet alleen om militaire vraagstukken, maar ook hoe West-Europese landen ‘overleven’ zonder Russische olie en gas. Vraagstukken die in drie van de Outrageous Predictions aan bod komen.

Saxo voorspelt dat deze oorlogseconomieën de wereldmachten zullen achtervolgen. “De VS en China komen in een staat van een oorlogseconomie terecht nu hun rivaliteit op het gebied van handel en technologie voortduurt. Voor andere landen kan het moeilijk worden om geen kant te kiezen in deze 'koude handelsoorlog'.”

In het geval Saxo's voorspelling van de oorlogseconomie in 2023 juist blijkt, dan kan men zich opmaken voor een aanhoudende inflatie. “Als de inflatie eind volgend jaar zelfs maar iets meer dan de helft van de piek van 2022 bedraagt, zijn extreme uitkomsten bijna een garantie.”

EU-strijdmacht en UnBrexit?

Eén van de mogelijke gevolgen van de oorlogseconomie is dat EU een eigen strijdkracht optuigt. In een dramatische zet zetten alle EU-leden zich in om voor 2028 de strijdkrachten van de EU op te richten, met als doel een volledig bemande en inzetbare operationele strijdmacht te land, ter zee, in de lucht en in de ruimte.

Een strijdkracht die gefinancierd moet worden met behulp van €10 biljoen aan uitgaven, gespreid over twintig jaar. Om de nieuwe EU-legermacht te financieren, worden EU-obligaties uitgegeven, op basis van de verhoudingen van het bbp van elke lidstaat. Dit leidt tot een drastische groei van de EU-markt voor staatsobligaties en tot een sterk herstel van de euro dankzij de enorme investeringsimpuls.

Een outrageous voorspelling van een geheel andere orde is de terugkeer van het Verenigd Koninkrijk in de EU. Saxo voorspelt dat de populariteit van de Tory’s onder leiding van de Britse premier Rishi Sunak verder zal kelderen. Vanwege het ontbreken van een volksmandaat zal Sunak vervroegde verkiezingen uitschrijven. Tegelijkertijd zouden steeds meer Britten zich afvragen of de Brexit wel een goed idee is geweest.

Saxo voorspelt vervolgens dat Labour-partijleider Keir Starmer de publieke steun voor een tweede Brexit-referendum wil inzetten om de verkiezingen te winnen. De Labourpartij zou vervolgens winnen en organiseert een tweede (Un)Brexit-referendum. De ‘ReJoin-stem’ wint. Het Verenigd Koninkrijk keert terug in de EU.

De Outrageous Predictions 2023 zijn hier in hun volledigheid te vinden.