Beleggen in opties - tips voor de professionele belegger

23 juni 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De laatste jaren is het aantal mensen dat zelf belegt fors toegenomen. Eind 2021 betrof het zelfs bijna twee miljoen mensen. In veel gevallen ging het om mensen die eenmalig of maandelijks een relatief klein bedrag inlegden, als alternatief voor de waardevermindering van geld op een spaarrekening door de inflatie.

Heel wat anders is het beleggen van grotere vermogens, en dat van bedrijven en andere instituties. Hen wordt zeker aangeraden een vermogensbeheerder (in de vorm van een zelfstandige of financiële instelling) in de arm te nemen. Deze professionele beleggers hebben de keuze uit allerlei beleggingsinstrumenten. Hieronder kunnen zij meer lezen over beleggen in opties.

De vele mogelijkheden om in te beleggen

Professionele beleggers kunnen – afhankelijk van de wensen en eisen van de klant – beleggen in allerlei zaken. Denk aan grondstoffen en edelmetalen, vastgoed of obligaties. De meest populaire beleggingsvorm is echter nog wel beleggen op de beurs. En ook hier zijn er wederom tal van mogelijkheden, Denk aan beleggen direct in specifieke aandelen, in indexfondsen of in beursgenoteerde opties.

Beleggen in opties - tips voor de professionele belegger

Beursgenoteerde opties: een korte uitleg

Wat beursgenoteerde opties zijn? Hierbij steekt een belegger niet zozeer direct geld in de aankoop van een aandeel of fysiek product, maar spreekt met de verkoper af dit na en bepaalde tijd te doen. Vooraf spreken koper en verkoper een looptijd en prijs af. Als belegger moet je dus gaan inschatten welke opties na verloop van tijd meer waard zijn dan de afgesproken prijs, om winst te kunnen pakken.

De voordelen én risico’s van beursgenoteerde opties

Bij beursgenoteerde opties betaalt een belegger dus niet voor een aandeel of iets anders, maar voor het recht er over een bepaalde tijd aanspraak op te kunnen maken. Hierbij is sprake van een hefboomeffect. Met een relatief kleine investering kun je een hoog rendement realiseren.

Daarnaast kun je niet alleen inspelen op verwachte stijgingen of dalingen, maar ook op volatiliteit. Het is belangrijk te beseffen dat opties een groter risico op verlies met zich meedragen. Dit complexe beleggingsproduct vereist dan ook de nodige kennis, ervaring en acceptatie van verlies.

Handelen in opties bij Saxo

Saxo biedt een uitgebreid handelsplatform waar professionele beleggers alle informatie en data bij de hand hebben om zo goed mogelijk hun werk te kunnen uitvoeren.

SaxoTraderGo – dat ook als app beschikbaar is – geeft onder meer de mogelijkheid direct te beleggen vanuit de optieketen, diverse strategieën toe te passen en opties door te rollen.

Daarnaast heb je de beschikking over allerlei fundamentele en technische analysetools. Tot slot biedt het ook diverse innovatieve functies zoals Rekeningschild om risico’s te beheren en posities te bewaken.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.