Saxo Bank ontvangt systeembank-status van Deense toezichthouder
Saxo Bank wordt vanaf heden aangeduid als systeembank door de Deense Financiële Toezichthoudende Autoriteit. Saxo Bank noemt de mijlpaal een bevestiging van zijn rol in het financiële systeem en een blijk van zijn streven om “een vertrouwde partner te zijn voor zijn klanten, partners en andere stakeholders”.
De aanduiding Systemically Important Financial Institutions (SIFI) is een categorisatie van de FSA voor financiële instellingen die een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van de stabiliteit en goede werking van het financiële systeem.
De benoeming van Saxo Bank als SIFI zou de integrale positie van de bank in het financiële systeem benadrukken. Niet geheel toevallig maakte de Deense bank onlangs bekend inmiddels meer dan 1 miljoen klanten te bedienen en de grens van $100 miljard beheerd vermogen te hebben gepasseerd.
“We zijn trots dat we Saxo Bank in de afgelopen dertig jaar hebben uitgebouwd tot een solide instelling”, legt CEO en oprichter Kim Fournais uit. “Dit is een bewijs van ons sterke en veerkrachtige bedrijfsmodel.
“We hebben dit grotendeels te danken aan de expertise van onze geweldige werknemers en het vertrouwen dat ons groeiend aantal klanten en wereldwijde partners in ons stelt”, vervolgt Fournais haar uitleg. “Zij geven ons elke dag vertrouwen met hun activa en contanten en maken gebruik van onze platforms om te handelen op de wereldwijde kapitaalmarkten en te investeren in de wereld.”
Too big to fail
Saxo Bank is benoemd als SIFI in de Eerste categorie, wat betekent dat de Deense bank vanwege zijn omvang zal moeten voldoen aan nog strengere regelgevende- en kapitaaleisen. Het omvallen van een systeembank worden namelijk gezien als te ontwrichtend voor het algehele financiële stelsel, waardoor de grotere banken extra in de gaten worden gehouden door toezichthouders.
Een uitdaging die Saxo Bank graag tegemoet gaat. “We kijken ernaar uit om onze positie als een vertrouwde en essentiële speler in de financiële sector verder te versterken, positieve veranderingen te stimuleren en de toekomst van beleggen verder vorm te geven”, aldus Fournais.