Grootbanken creëren ‘Dragon’s Den’ om mkb aan financiering te helpen

28 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

In de regio Arnhem-Nijmegen hebben de Nederlandse grootbanken in samenwerking met ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en netwerkorganisatie The Economic Board een zogenoemde ‘financieringstafel’ opgericht. Doel van deze tafel is om mkb-ondernemers uit de regio aan financiering te helpen.   

Ondernemers die een goed businessplan denken te hebben – maar eerder hun aanvraag afgewezen zagen worden – kunnen hun financieringsaanvraag bij Oost NL indienen. Die verzoeken worden vervolgens aan ‘tafel’ voorgelegd, waar ABN AMRO, ING en Rabobank de casus kunnen bekijken. Ondernemers krijgen tevens de kans om hun plannen verder uiteen te zetten.   

De financieringstafel is niet zomaar opgetuigd. Rabobank zou namelijk geconstateerd hebben dat ondernemers moeite hebben om innovatieve ideeën gefinancierd te krijgen, terwijl innovatie juist nodig zou zijn om het voortbestaan van een bedrijf te garanderen. “Zonder investeringen in mensen, nieuwe processen, methoden en producten en ICT kan geen bedrijf succesvol blijven”, legt Jan van Dellen (directeur The Economic Board) uit.

Grootbanken creëren ‘Dragon’s Den’ om mkb aan financiering te helpen

“Onze regio heeft innovatieve ondernemers keihard nodig om de vraagstukken van de toekomst op te lossen”, vervolgt Van Dellen zijn uitleg. “Hoe brengen we de energierekening in de wijken omlaag? Welke toepassingen in de zorg helpen om de volksgezondheid in onze regio op peil te houden tegen lagere kosten? Met de financieringstafel gaan we ondernemers helpen om de oplossingen van morgen naar de markt te brengen.”

Dragon’s Den

Aan de financieringstafel worden de verzamelde casussen anoniem ingebracht en op inhoud besproken.  Vervolgens wordt er gekeken welke bank de best aansluitende financieringspartner is. Mochten de banken geen match zien, bijvoorbeeld omdat aanvragen niet in de kaders passen die de banken hanteren, dan worden ondernemers gekoppeld aan alternatieve financiers zoals investeringsfondsen of crowdfunders.

Daarnaast is het ook mogelijk voor de ondernemer om een coachingstraject in gang te zetten of subsidiemogelijkheden in kaart te brengen. “Uitgangspunt is dat we een zetje in de rug willen geven op de best passende manier”, stelt van Dellen tot slot.

Al met al een aanpak die grotendeels doet denken aan Dragon’s Den – een tv-programma waarin ondernemers hun businessmodellen pitchen aan investeerders in ruil voor een aandeel in hun bedrijf. Van Dellen lijkt het raakvlak ook te zien. Hij noemt de financieringstafel tegenover het FD “een soort talentenjacht voor ondernemers”. “Met een lening voor investeringen als prijs.”