Monocle Solutions klaar voor Nederland: ‘We leveren simpelweg kwaliteit’

30 januari 2023 Banken.nl 7 min. leestijd

In 2002 zag Monocle Solutions het levenslicht. In een actieve Zuid-Afrikaanse regulatory-markt concurreerde de management consultant met de allergrootste advieskantoren. Fast forward naar 2023: Monocle Solutions rekent niet alleen acht van de negen grootste Zuid-Afrikaanse banken tot zijn clientèle, maar begint middels zijn Londense kantoor ook steeds meer de Britse markt te veroveren. Het bureau acht nu de tijd rijp om zijn aanwezigheid in het Europese vasteland te verstevigen – Monocle Solutions is klaar om de Nederlandse markt te veroveren.

Om zichzelf voor te stellen aan het Nederlandse publiek, spraken Jaco van Buren-Schele (Chief Financial Officer) en Theo Kumm (Director Business Development and Research) met Banken.nl. Hoe verklaren zij het succes? Waarom kiest Monocle Solutions specifiek voor Nederland? En hoe denkt de management consultant de Nederlandse markt te veroveren?

Alvorens de heren zich voorstellen, eerst nog even een introductie van de regulatory-markt. Want wat houdt dat precies in? Eigenlijk is het best eenvoudig: Sinds de kredietcrisis van 2008 worden banken en andere financiële instellingen overspoeld door risicobeperkende regelgeving vanuit de overheid en toezichthouders – van COREP tot MiFID II, FINREP tot BASEL 4, en talloze andere verordeningen.

Jaco van Buren-Schele, Chief Financial Officer, Monocle Solutions

En in navolging van het klimaatakkoord van Parijs dient de volgende golf van wet- en regelgeving zich alweer aan, ditmaal gericht op duurzaamheid – denk aan SFDR en vele andere ESG-vereisten. Kortom, zonder de processen op data- en systeemniveau te verbeteren is het voor financiële instanties schier onmogelijk om aan al die wettelijke vereisten te voldoen

Dit is precies waar Monocle Solutions om de hoek komt kijken. Het bedrijf richt zich op het optimaliseren van de data- en systeemprocessen om de Risk, Finance, Treasury en Compliance-afdelingen binnen financiële dienstverleners te ondersteunen. In andere woorden: Monocle Solutions biedt hen de kennis en kunde om het rapportageproces zo goed en efficiënt mogelijk te organiseren, beheren en optimaliseren.

Van Klein Duimpje naar wereldspeler

Sinds de oprichting in 2002 voerde Monocle Solutions honderden opdrachten uit voor de grootste financiële partijen in Zuid-Afrika. Langzaam maar zeker is het advieskantoor uitgegroeid tot dé dominante speler in de Zuid-Afrikaanse regulatory-scene.

Maar dat betekent zeker niet dat Monocle Solutions zich de afgelopen decennia alleen op de Zuid-Afrikaanse markt heeft gericht. Al in 2005 zette het bedrijf via IJsland voet in Europa (het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Nederland volgden kort daarop), en later ook in Azië (onder meer Hongkong en Singapore).

“Sinds de oprichting van Monocle is een aanzienlijk deel van onze activiteiten en focus gericht op internationale klanten”, vertelt Van Buren-Schele. “Simpelweg omdat onze kennis en kunde ook relevant was in andere juridische rechtsgebieden. Met het oog op de toekomst en om de internationale kansen optimaal te benutten hebben we in 2019 een kantoor in het Verenigd Koninkrijk geopend. En sinds Brexit zoeken we ook naar een stek op het Europese vasteland.”

Die stek werd gevonden in hartje Amsterdam, waar Monocle Solutions een kantoor opende aan de Weteringschans. Hoewel Kumm erkent dat Zuid-Afrika en Nederland in bepaalde opzichten geografisch en cultureel verschillend zijn, geldt dat volgens hem niet voor de wet- en regelgeving waar de financiële dienstverleners uit beide landen aan moeten voldoen.

“Als we een trackrecord opbouwen en onze klanten een fantastische dienst leveren, dan komen ze vanzelf bij ons terug."

“In Zuid-Afrika moet dezelfde wet- en regelgeving worden nageleefd als elders in de wereld”, legt hij uit. “Er gelden natuurlijk land-specifieke-nuances, maar de aanpak en uitdagingen bij de implementatie zijn vaak vergelijkbaar, ongeacht de klant of het land. Zo is de implementatie van Basel 4 in Europa wederom met een jaar uitgesteld, terwijl wij er in Zuid-Afrika binnenkort al aan moeten voldoen. In zekere zin lopen we in Zuid-Afrika soms voor op andere werelddelen.”

“Opgedane kennis in de ene jurisdictie, kunnen we vervolgens in een ander rechtsgebied weer toepassen. Eigenlijk zijn regulatory processen en de specialistische vaardigheden die daarbij nodig zijn overal vergelijkbaar, ook in Nederland. Dit is gewoon bekend terrein voor ons.”

Boots on the ground

Een ervaren rot dus in een nieuwe markt. Maar wanneer schakelen bedrijven nou de hulp van Monocle Solutions in? “Executie is ons ding”, antwoordt Kumm stellig. “Zodra bedrijven een beeld hebben ontwikkeld van waar ze op het gebied van wet- en regelgevingsverplichtingen denken te staan en waar ze naartoe willen, dan komen wij aan boord. Wij zijn echt een pragmatisch hands-on bedrijf.”

Monocle Solutions controleert vervolgens met een frisse blik of dat beeld overeenkomt met de realiteit, en helpt opdrachtgevers vervolgens naar het gewenste punt toe. Ook wanneer het bureau pas (verlaat) wordt ingeschakeld, op een moment dat een bedrijf vreest niet aan zijn rapportageverplichtingen te kunnen voldoen.

Het Zuid-Afrikaanse kantoor hanteert daarbij een hybride werkvorm. “Enerzijds hebben we ‘boots on the ground’. Door consultants beschikbaar te hebben in Nederland kunnen we onze klanten ter plekke ondersteunen”, legt Van Buren-Schele uit. “Menselijk contact is ontzettend belangrijk om kennis over te dragen en om veranderingen  te helpen implementeren. Door op locatie aanwezig te zijn, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan het eind van het project ook daadwerkelijk dezelfde taal spreekt.”

Anderzijds kan Monocle Solutions haar lokale team, als het gaat om adviescapaciteit, op elk moment op afstand aanvullen vanuit Zuid-Afrika of het Verenigd Koninkrijk. “Dit stelt ons in staat om snel specifieke vaardigheden in te zetten voor projecten in Nederland. Daarmee kunnen we elke opdracht aan, hoe groot de klus ook is. Een waardevolle eigenschap om te bezitten, helemaal gezien de bekende vaardigheidstekorten op de Nederlandse markt”, zegt Kumm.

Overigens voelt het bedrijf zich niet alleen op het gebied van wet- en regelgeving als een vis in het Nederlandse water. “Het is natuurlijk ook handig dat we in dezelfde tijdzone zitten”, stelt Van Buren-Schele. “Dat maakt het voor ons gemakkelijker om ons hybride model op afstand effectief aan te bieden. Gezien de relatieve sterkte van de euro ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse Rand, zijn er ook materiële kostenvoordelen die we vervolgens weer aan onze Nederlandse klanten kunnen doorberekenen.”

Theo Kumm, Director Business Development and Research, Monocle Solutions

Klein beginnen, groot eindigen

Het duo laat weten veel zin te hebben om de naamsbekendheid van Monocle Solutions in Nederland te vergroten. “Ik vind het altijd ontzettend leuk om te reizen, conferenties te bezoeken en nieuwe mensen en cliënten te ontmoeten”, geeft Kumm aan. “Het zoeken – en vinden – van nieuwe klanten in een nieuwe markt haalt het beste in ons naar boven qua creativiteit.”

Van Buren-Schele erkent wel dat de Nederlandse regulatory-markt een pittige is. “We hebben echter al eerder met dat bijltje gehakt. Ook twintig jaar geleden bevonden we ons in een concurrerende markt. Nu domineren we in Zuid-Afrika, simpelweg omdat we kwaliteit leveren.”

“We verwachten ook niet dat we zomaar een grote partij als klant binnenhalen die ons vraagt hun gehele regulatory change-project op de schop te gooien”, legt Kumm uit. “We willen klein beginnen om een langdurige relatie op te bouwen – een kans krijgen om te bewijzen dat we onze strepen terecht hebben verdiend.”

“Als we een trackrecord opbouwen en onze klanten een fantastische dienst leveren, dan komen ze vanzelf bij ons terug”, vult Van Buren-Schele aan. “Zo hebben we het in Zuid-Afrika gedaan, en zo gaan we het ook in Nederland doen.”