Low code doet steeds vaker intrede in bankenwereld

27 maart 2023 Banken.nl 4 min. leestijd

Steeds meer bancaire instellingen wenden zich tot ‘low code’-ontwikkeling voor het versnellen van hun digitale transformatie-agenda’s. Dit helpt hen niet alleen om de noodzakelijke digitaliseringsslag sneller te kunnen doorvoeren, maar zorgt ook dat de business meer grip krijgt op hun innovatie-inspanningen, zo blijkt uit een positionpaper van adviesbureau Monocle Solutions.

Binnen het retailsegment en de maakindustrie is low code al lang niet meer weg te denken uit de toolbox van IT-afdelingen. Maar ook in andere sectoren spreidt de opkomende technologie zich als een olievlek uit.

De groei gaat zo hard dat Gartner low code onlangs zelfs aanmerkte als een “gamechange” voor digitalisering. Volgens het analistenbureau zal tegen 2025 zo’n 70% van alle bedrijfsapplicaties zijn gebaseerd op low code- of no code-technologie. In 2020 lag dit percentage nog op slechts 25%.

 

Microsoft Power Platform

Low code-technologie is vooral zeer populair, omdat deze in feite de ontwikkeling van applicaties en digitale producten heeft ‘gedemocratiseerd’. Met andere woorden, de programmering ervan kan openbaar uitgevoerd én gedeeld worden.

De business aan het stuur van innovatie

Nog eenvoudiger gezegd: waar er vroeger IT’ers nodig waren voor de ontwikkeling van dergelijke applicaties, kan nu iedereen met een digitale basiskennis met behulp van een ‘plug-and-play’-platform een app of een product in elkaar zetten. Dat geldt ook voor de business, die nu letterlijk zelf aan het stuur van innovatie kan zitten.

Want een groot bijkomend voordeel is namelijk dat zij nu minder afhankelijk zijn geworden van de IT-afdeling, die oorspronkelijk werd ingeschakeld voor de ontwikkeling van dergelijke applicaties. Door de inzet van low code-technologie kan nu, buiten de IT-afdeling om, sneller voortgang worden geboekt in applicatieontwikkeling.

Verder zorgt low code voor een lagere ‘total cost of ownership’ in verhouding tot legacy-systemen en vaak kunnen low code-oplossingen eenvoudig en snel bovenop de bestaande systemen en applicaties worden gebouwd.

Druk van de ketel bij IT-teams

Voor IT-teams, die veelal onder grote druk opereren, kan de introductie van low code helpen om die druk op de ketel wat te verlagen. Vaak hebben zij te maken met een stortvloed aan IT-verzoeken, terwijl er in de huidige markt geregeld sprake is van een tekort aan bepaalde middelen, vaardigheden of kennis.

Volgens het position paper van Monocle zijn banken overal ter wereld goed op de hoogte van de voordelen van low code en wenden zij zich steeds vaker tot de technologie, door use cases op te zetten. Deze pilots variëren van bijvoorbeeld het stroomlijnen van de back-office-functies (denk aan inkoop en finance) en het verbeteren van rapportages, tot risk management of de ontwikkeling van nieuwe producten.

IT-afdeling is spin in het web

Hoe eenvoudig het misschien klinkt, toch is de stap naar low code-ontwikkeling niet zomaar gezet. Om er voor te zorgen dat low code succesvol kan worden toegepast, adviseren de experts van Monocle leiders een stappenplan te volgen, bestaande uit vijf cruciale stappen.

De eerste stap behelst een executive overview – waarbij de top van een bedrijf allereerst een low code-strategie ontwikkelt. Daarin wordt de status quo beschreven, maar ook waar men naartoe wil en welke systemen daarbij kunnen helpen. Vervolgens dienen de korte, middellange en langetermijndoelstellingen te worden geformuleerd, waaruit naar voren komt welke bedrijfssectoren het meeste kunnen profiteren van een low-code toepassing.

De Deep Process Analysis vormt vervolgens de derde stap, waaruit duidelijk wordt welke taken en systemen geschikt zijn voor een effectieve low code-uitvoering. Kennis over de ontwikkelaar van de low code toepassing is hierbij volgens Monocle essentieel.

Vervolgens is het tijd voor de bedrijfsbrede implementatie van het low-code-systeem, gevolgd door de vijfde en laatste stap (governance). In deze laatste fase maakt de IT-afdeling de spelregels duidelijk waaraan de ontwikkelaars zich dienen te houden. Een centrale IT-afdeling moet het systeem daarbij bovendien effectief monitoren.

De IT-afdeling speelt dus een essentiële rol in de reis richting het omarmen van low code. Volgens Monocle moet de IT-afdeling als het ware als een “spin in het web” fungeren. Zij dienen de lijnen uit te zetten, grenzen te bewaken en belangijker nog: schaduw-IT zien te voorkomen (applicaties die de IT-afdeling niet heeft goedgekeurd en waarop men geen invloed heeft).