Toonbank- en online betalingen samen weer boven pre-coronaniveau
We zijn volledig hersteld van de coronacrisis. Althans, als we naar de jaarcijfers van Betaalvereniging Nederland kijken dan. Het aantal betalingen met cash, pinpas, iDEAL en creditkaarten – aan de kassa en online – nam het afgelopen jaar toe met ruim 16% ten opzichte van 2021. Al met al eindigen we op 8,1 miljard transacties voor een totaalbedrag van bijna €282 miljard. En dat is meer dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Destijds verrichtten we 7,73 miljard betalingen aan de kassa en online.
Het valt daarbij op dat traditionele vormen van betalingen (met pinpassen en cash) in 2022 een inhaalslag hebben gemaakt ten opzichte van online betalingen – het transactievolume steeg met ruim 18%. Het aantal online betalingen met iDEAL en creditkaarten groeide met 7% minder snel.
Betaalvereniging Nederland verklaart deze inhaalslag aan de hand van de opheffing van alle coronabeperkingen in fysieke winkels. Al benadrukt men dat het aantal toonbankbetalingen nog altijd niet zo hoog ligt als in 2019. Overigens werd één op de vijf toonbankbetalingen het afgelopen jaar met cash betaald.
Op basis van zijn jaarcijfers is de betaalvereniging nog enkele trends opgevallen. Zo stelt men dat het kaartloos betalen met een smartphone en smartwatch nog altijd in de lift zit. Zo was afgelopen december 30% van alle pinbetalingen kaartloos, een toename van maar liefst 50% ten opzichte van een jaar eerder. Bij slechts één op de tien pinbetalingen wordt de betaalpas nog ouderwets in de betaalterminal gestoken.
Ook het aantal pinbetalingen in het openbaar vervoer is het afgelopen jaar flink toegenomen: 65%. Een stijging die mede te danken is aan het invoeren van in- en uitchecken in het ov met pinpassen en creditkaarten (het zogeheten OVpay). Het is de bedoeling dat de invoering dit jaar in heel Nederland voltooid moet zijn.
Daarnaast blijkt uit de cijfers dat het aantal geldopnames bij geldautomaten een keerpunt heeft bereikt. Cashopnames nam de afgelopen jaren namelijk flink af, maar is in 2022 met 8% toegenomen. In totaal werd er voor €26 miljard uit de muur getrokken. Mogelijke verklaringen voor deze stijging zijn de toegenomen inflatie en het einde van de coronabeperkingen.
Tot slot is er nog de afschaffing van de acceptgiro later dit jaar. Het gebruik van acceptgiro's voor betalingen is wederom met 30% gedaald, net als in 2021, tot iets meer dan drie miljoen exemplaren in het afgelopen jaar.