Nieuwe rente-tool De Nationale Hypotheekbond moet geldverstrekkers voorsprong geven

16 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nationale Hypotheekbond heeft een tool ontwikkeld waarmee hypotheekverstrekkers en -adviseurs te allen tijde up-to-date zijn over de renteontwikkelingen. De tool biedt niet alleen overzicht van de actuele rentestanden, maar ook een blik op de rentes in de nabije toekomst.

En dat komt volgens Bob van Dam op een goed moment. De Rentemanager van De Nationale Hypotheekbond legt uit dat het aantal rentewijzigingen de laatste jaren record na record brak. “We hebben het niet alleen ontzettend druk gehad om al die mutaties te verwerken; we merkten ook op dat de verantwoordelijken bij geldverstrekkers het steeds lastiger vonden worden om het overzicht te behouden.

De huidige afkoeling van de hypotheekmarkt bood dan ook een goed moment om de puntjes op de i te zetten. “Een accuraat renteoverzicht en het targetten op de juiste groep is nu des te belangrijker”, vervolgt Van Dam zijn uitleg. “Iedereen wil scoren op voor hen belangrijke brackets. Onze zogeheten Rente-administratie vereenvoudigt het proces, van analyse tot publicatie.”

Nieuwe rente-tool De Nationale Hypotheekbond moet geldverstrekkers voorsprong geven

Met de rentetool – een benchmark-widget – kunnen experts in realtime alle mutaties binnen hun peer groups monitoren. Data die vervolgens doorgevoerd en gepubliceerd kan worden binnen net netwerk van een bedrijf. De tool biedt een link naar ruim vijfhonderd websites en tevens de mogelijkheid om updates te versturen naar hypotheekadviseurs.

Golden source

De rente-tool kent daarbij twee varianten: ‘publicatie’ en de uitgebreidere ‘analyse’. Beiden werken volgens de golden source-methode, online en realtime, zodat iedereen zich baseert op de meeste actuele gegevens.

Van Dam legt uit dat de uitgebreidere analysemogelijkheden de gebruiker helpen om grip te krijgen op het renteproces. “Waarbij een aanmerkelijke tijdswinst wordt geboekt bij het publiceren en delen van de nieuwe rentetarieven.”