European Data Protection Board kritisch over uitbreiding AML-aanpak

25 april 2023 Banken.nl

Om de poortwachtersfunctie makkelijker en efficiënter in te richten, is de Europese Unie voornemens om banken en andere financiële instellingen meer mogelijkheden te geven om onderling gegevens uit te wisselen. De European Data Protection Board (EDPB) is echter kritisch op de plannen en waarschuwt voor inbreuk op de privacyrechten van consumenten.

“De nieuwe regels impliceren een zeer grootschalige verwerking die leidt tot massasurveillance door banken”, onderstreept EDPB-voorzitter Andrea Jelinek in een brief aan onder meer het Europees Parlement.

De Europese waakhond voor gegevensbescherming stelt dat de nieuwe wet ertoe kan leiden dat mensen onterecht geen bankrekening mogen openen of worden uitgesloten op basis van religieuze achtergrond. Daarnaast zou het mogelijk zijn dat er – zonder geldige reden – gevoelige informatie over bijvoorbeeld de gezondheid van de consument onderling verspreid wordt.

European Data Protection Board kritisch over uitbreiding AML-aanpak

De voorgestelde wet zou het namelijk mogelijk maken voor bedrijven en publieke instanties om op grootschalige wijze informatie te delen. Het Financieele Dagblad schrijft dat de EDPB ervoor pleit om de bepalingen die dit mogelijk maken uit de nieuwe wet te schrappen. Met name deze wetsonderdelen zouden leiden tot “buitenproportionele gegevensverwerking”.

Daarnaast zet de Europese toezichthouder volgens het FD vraagtekens bij de effectiviteit ervan. De EDPB beargumenteert dat er onvoldoende onderzocht zou zijn of de nieuwe regeling in de praktijk ook daadwerkelijk zal leiden tot een efficiëntere AML-aanpak, en dat “terwijl er een grove inbreuk wordt gemaakt op de privacyrechten van bankklanten”.

Het Financieele Dagblad benadrukt tot slot dat de EDPB in een eerdere brief ook al waarschuwde voor het risico dat banken mensen onterecht op een zwarte lijst zouden kunnen zetten en daardoor uitgesloten worden van financiële diensten.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.