AFM: ‘Behoefte aan geld reden om te stoppen met beleggen’

12 mei 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

‘Beleg alleen met geld dat je kunt missen’ is wellicht één van de meeste gehoorde beleggingstips van het moment. Een tip die weliswaar serieus wordt genomen, maar er tevens voor zorgt dat consumenten stoppen met beleggen.  Een kwart van de mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt met beleggen, deden dat omdat ze het geld elders nodig hadden.

Dat blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggers van de Autoriteit Financiële Markten. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat twee derde van de beleggers voornamelijk zelfstandig belegt (execution only). De wens om de eigen beleggingen te beheren, het plezier dat bij de uitdaging hoort en de lagere kosten worden als de belangrijkste drijfveren genoemd.

Consumenten zijn daarnaast van mening dat ze over genoeg kennis en ervaring beschikken om hun beleggingen in eigen beheer te houden. Verder ervaren ze de beleggingsplatformen als gebruiksvriendelijk . Ongeveer 3 op de 10 beleggers beleggen via een vermogensbeheerder en een nog veel kleiner deel (4%) doet dit via een financieel adviseur.

Tweederde van de beleggers belegt zelf

Vermogensbehoud (of groei), aanvulling op het pensioen of inkomen en eerder stoppen met werken zijn de belangrijkste drijfveren om te beleggen.

Geld nodig

Het onderzoek van de AFM geeft ook inzicht in waarom consumenten stoppen met beleggen. Zo blijkt dat ruim 4 op de 10 mensen die in de afgelopen vijf jaar stopten met beleggen, korter dan vijf jaar belegden.

Als reden werd het vaakst genoemd dat men het geld nodig had en dat beleggen veel stress gaf. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de zelfstandige beleggers wekelijks of vaker naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Zelfstandige beleggers kijken vaker naar de waarde van hun beleggingen dan beleggers die beleggen via vermogensbeheer.

“Wij zeggen altijd dat beleggen voor de lange termijn is”, legt Maaike Diepstraten (Toezichthouder Consumentengedrag bij het AFM Expertisecentrum) uit. “Dan moet je zeker denken aan minimaal zo’n vijf tot tien jaar.”

Met welke doelen belegt u zelfstandig?

Diepstraten benadrukt dat het dagelijks of wekelijks checken van de waarde van je beleggingen, het veelal moeilijker maakt om een langetermijnaanpak vol te houden. “Je kunt het beste beleggen in een goed gespreide portefeuille met lage kosten en daarbij zo min mogelijk transacties uitvoeren. En met geld dat je voor langere tijd kan missen.”

Kosten

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat informatie over de bijbehorende kosten aan dovemansoren gericht zijn. Hoewel de meerderheid van de ondervraagden beleggers aangeeft de verplichte informatie over de kosten (van de aanbieders) te hebben gezien, gebruiken 7 op de 10 beleggers deze informatie.

Beleggers die wel actie ondernamen, vergeleken meestal de kosten van verschillende aanbieders of zochten meer informatie over de kosten van de aanbieder en/of het beleggingsproduct. Slechts een derde vindt de kosten van verschillende aanbieders, voorafgaand aan een beleggingsbeslissing, eenvoudig te vergelijken. Dit zou volgens de AFM een reden kunnen zijn dat consumenten weinig doen met de ontvangen informatie.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.