NVB vult AML-standaarden verder aan

24 juli 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft twee nieuwe Standaarden voor risicogebaseerd klantonderzoek gepubliceerd. Doel van de nieuwe Standaarden is om de impact voor klanten in het AML-proces te verminderen en de efficiëntie te vergroten.

Zo wordt in de NVB Standaard over Ongoing Due Diligence omschreven hoe banken het klantonderzoek en de voortdurende controle effectief en proportioneel kunne uitvoeren. In plaats van periodiek alle klanten te moeten reviewen, kunnen banken de transitie maken naar gericht klantonderzoek uitvoeren als daar op basis van risico’s ook echt aanleiding voor is. “Kortom: meer waar nodig en minder waar het kan”, aldus de NVB.

De NVB Standaard over het gebruik van modellen bij het genereren van alerts en signalen, biedt een overzicht hoe deze op een betrouwbare en verantwoorde manier ingezet kunnen worden in de risicogebaseerde benadering van het klantonderzoek. Beide standaarden moeten er dus toe leiden om de impact voor klanten te verminderen en de efficiënte te vergroten.

NVB vult AML-standaarden verder aan spot

Proportioneel en met focus

De nieuwe Standaarden vormen een aanvulling op de vijf eerder gepubliceerde Standaarden. De eerste ‘lichting’ biedt banken heldere uitgangspunten voor banken om hun rol als poortwachter “proportioneel en met focus op echte risico’s uit te voeren”.

De standaarden zijn het resultaat van een serie rondetafelgesprekken tussen banken en De Nederlandsche Bank over een meer risicogebaseerd klantonderzoek om witwassen te voorkomen.

De NVB kondigt aan dat het komende tijd nog eens 10 standaarden zal publiceren. Hierbij zal onder meer de focus liggen op ondernemers uit hoog-risicosectoren die met regelmaat drempels ondervinden bij het regelen van hun bankzaken door het intensieve klantenonderzoek van de bank.

Meer informatie over de NVB Standaarden is hier te vinden.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.