Na voorbeeld Triodos: energielabel vanaf 2024 nu ook landelijk onderdeel van leennorm

24 juli 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De landelijke maximale leenruimte wordt in het nieuwe jaar onder meer gekoppeld aan het energielabel. Een leennorm waar Triodos al jaren voor pleit. Volgens de duurzame bank is dit in het belang van een goede zorg voor de klant en een gezonde hypotheekportefeuille van een bank.

“Daarmee voorkomen we dat nieuwe woningeigenaren over een aantal jaren gedwongen en tegen hogere kosten alsnog moeten verbouwen”, legt Jeroen Pels (Commercieel Directeur bij Triodos) uit.

Vanuit prudentieel beleid koppelt Triodos al sinds 2020 zijn leennormen aan de energieprestaties van de woning. Hiermee wijkt de duurzame bank af van de huidige landelijke standaardnorm hoeveel iemand maximaal mag lenen. “Aanleiding in 2020 om onze leennormen eigenstandig aan te passen lag in het gegeven dat onzuinige woningen in de oververhitting van de markt in onze ogen te zwaar gefinancierd werden.”

Na voorbeeld Triodos: energielabel vanaf 2024 nu ook landelijk onderdeel van leennorm

De systematiek wordt nu dus ook de landelijk overheidsnorm. Per 2024 kun je voor een huis met een laag energielabel minder hypotheek krijgen. Voor een huis met een beter energielabel dan E, F of G kan er juist meer geleend worden. Mocht een consument energiebesparende voorzieningen financieren, kan er – afhankelijk van het energielabel van de woning – een extra bedrag worden geleend.

Voordelen

Wat Pels betreft komt de koppeling ten goede aan de noodzakelijke versnelling om woningen te verduurzamen. “Het voorkomt uitstelgedrag van onvermijdelijk investeringen. Tegelijkertijd beschermt het eigenaren tegen te hoge maandlasten door de energierekening te gaan zien als onderdeel van de totale woonlasten. Bovendien leidt het tot een betere economische waardering van energiebesparende maatregelen.”

Om zijn laatste argument te bekrachtigen verwijst Pels daarbij naar recent onderzoek waaruit zou blijken dat duurzaamheid sinds het einde van 2021 een steeds grotere rol speelt bij de waardeontwikkeling van een huis. Een huis met een hoger energielabel kan soms wel tienduizenden euro’s in waarde stijgen.

“Door de gestegen energieprijzen kijken kopers kritischer naar het energielabel van een woning”, vervolgt Pels. “Andersom lopen eigenaren van tochthuizen met een maximale hypotheek betalingsrisico’s bij sterk fluctuerende energieprijzen. Hypotheek- en energielasten komen ten slotte uit dezelfde portemonnee.”

Volgens Pels heeft Nederland vanuit internationaal perspectief al hele soepele leennormen, en zit daar een keerzijde aan. “In Nederland mag je een hypotheek afsluiten van 100% van de waarde van je woning.”

“In andere landen is dat veel minder. Als particuliere woningen niet in waarde stijgen maar nog wel een investering behoeven, dan wordt het financieren daarvan steeds lastiger. Daarom is er ook voor reeds verstrekte hypotheken flankerend beleid nodig”, besluit Pels.