DeGiro terug te vinden in top tien beste beleggingsapps

01 augustus 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

Wat zijn wereldwijd de beste beleggingsapps? Advieskantoor Sia Partners nam zo’n vijftig beleggingsapps vanuit alle hoeken van de wereld onder de loep en concludeert dat Nederlandse – en Europese – apps zich nauwelijks weten te onderscheiden.

Uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat beleggen hip is. Zo zou Nederland alleen al zo’n twee miljoen beleggers tellen die opgeteld rond de €160 miljard in beleggingen hebben uitstaan. Veruit het grootste deel van deze beleggingen wordt vandaag de dag gedaan en beheerd via beleggingsapps.

Reden genoeg dus voor brokers om zich via de app te onderscheiden. En reden genoeg dus voor Sia Partners om deze apps onder het vergrootglas te leggen. Het advieskantoor beoordeelde de apps op meer dan zeventig criteria verdeeld over de thema’s functionaliteiten (een rekening openen, grafieken), klantervaring (design, snelheid, navigatie, reviews) en aanbod (producten en investeringen).

DeGiro terug te vinden in top tien beste beleggingsapps

Bij het uitleggen van de spelregels benadrukt het bedrijf dat het ditmaal geen rekening heeft gehouden met de (transactie)kosten. “We zijn er ons vorig jaar van bewust geworden dat het heel complex was om de kosten te vergelijken bij een sterk uiteenlopend aanbod van investeringsproducten. Bovendien zeggen de kosten weinig over de kwaliteit of het gebruiksgemak van een app”, aldus de uitleg.

Waar wij in Nederland vooral bekend zijn met Bux, Degiro en de apps van banken, blijkt uit het onderzoek dat met name de Amerikaanse apps vooroplopen in de markt. De gehele top vier – TD Ameritrade, Webull, Interactive Brokers en E*Trade – komt van Amerikaanse bodem.

Sia Partners bestempelt deze vier apps als de groep ‘digital leaders’. “Zij bieden het meest complete en gediversifieerde aanbod”, stelt Dorian Vanham, die leidinggaf aan de internationale vergelijkingsstudie.

Mexem en DeGiro

Mexem en DeGiro zijn de enige twee spelers in de wereldwijde top 10 die actief zijn in de Nederlandse markt. DeGiro is tevens de enige Nederlandse partij die de lijst wist te halen; de broker behaalde 62 van de 100 punten. Mexem deed het met 63 punten net iets beter.

Zowel Mexem als de DeGiro blinken volgens Sia Partners uit in functionaliteiten en aandacht voor de duurzaamheid van beleggingen, een aspect dat steeds meer aan belang wint onder beleggers.

“Mexem scoort hoofdzakelijk hoog dankzij zijn grote aanbod aan beleggingsproducten gekoppeld aan de sterke functionaliteiten van de app. Degiro gaat heel ver in zijn productaanbod en functionaliteiten. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Degiro geniet van een heel sterke positionering, en zelfs mondiaal in de top 10 is terug te vinden.”

Saxo en Bux stellen teleur

Wat tevens opvalt uit het onderzoek is dat de apps van het Europese Saxo Investor en Bux Zero er relatief op achteruit zijn gegaan. Vanham noemt de resultaten van het duo teleurstellend. “De apps beperken zich tot een minimaal aanbod, en het gebruik laat te wensen over.”

“De resultaten van Saxo Investor worden natuurlijk negatief beïnvloedt door de overgang vanuit Binck bank en de vele klachten die daarover geuit zijn door klanten”, vult Paul Geerts (Associate Partner bij Sia Partners) aan. “Maar van spelers die zich positioneren als specialisten inzake online trading mag meer verwacht worden. Toch lijken zij zich nergens in te specialiseren en onderscheiden ze zich nauwelijks van alle andere apps die we getest hebben.”