Hoge risico's op witwassen en financiering van terrorisme in de banksector - hoe ga je daar mee om?

11 december 2023 Banken.nl

In een rapport van de Europese Bankautoriteit wordt gewaarschuwd dat betalingsbedrijven en banken in de EU het risico van witwassen en terrorismefinanciering vaak onvoldoende in kaart brengen en beheren, ondanks het verhoogde risico van beide binnen de sector.

In dit blog bespreekt LexisNexis de bevindingen van het rapport en worden suggesties gedaan voor bedrijven, zoals de noodzaak van een uitgebreid due diligence-proces dat gebruikmaakt van gezaghebbende gegevens en technologie.

Beheer witwasrisico's

De Europese Bankautoriteit (EBA) is een regelgevend agentschap dat toezicht houdt op de banksector in alle EU-landen. In een 28 pagina's tellend rapport dat in juni werd uitgebracht, staat dat de risico's van witwassen en terrorismefinanciering in de betalingssector van de EU financiering in de betalingssector van de EU "mogelijk niet effectief worden beoordeeld en beheerd" door financiële instellingen zoals banken.

Hoge risico's op witwassen en financiering van terrorisme in de banksector - hoe ga je daar mee om?

In het rapport wordt opgemerkt dat "betalingsinstellingen als sector grote inherente risico’s op witwassen en financiering van terrorisme vertegenwoordigen". Dit geldt voor de bredere financiële dienstensector, in het bijzonder voor banken die grensoverschrijdende betalingen faciliteren. Banken in de EU moesten bijvoorbeeld onlangs van transacties die sancties tegen Russische entiteiten en personen zouden kunnen omzeilen screenen.

De EBA identificeert risicofactoren waarmee financiële instellingen rekening moeten houden bij het beoordelen van hun blootstelling aan mogelijk witwassen van geld en financiering van terrorisme, waaronder: hun klantenbestand; hoe "cash-intensief" zijn de diensten die ze aan klanten aanbieden; de prevalentie van occasionele transacties met klanten of derden, in tegenstelling tot gevestigde zakelijke relaties; het totale volume en de snelheid van transacties; en hoe klanten op afstand aan boord worden genomen en welke nieuwe technologieën hiervoor worden gebruikt.

Verhoogd risico

Gezien dit verhoogde risico is de betalings- en financiële sector binnen de EU sterk gereguleerd. Onder witwasrichtlijnen van de EU zijn instellingen verplicht om risico's op witwassen en financiering van terrorisme te identificeren, beoordelen, controleren en beheren. Het rapport van de EBA bevestigt ook dat bedrijven wordt geadviseerd om een "risico gebaseerde aanpak" te hanteren bij het controleren en beheren van het risico van witwassen en financiering van terrorisme.

Het verslag van de EBA laat ook doorschemeren dat de EU nog meer ontwikkelingen op het gebied van regelgeving te wachten staat, aangezien het zwakke punten aanwijst in de governancestructuur.

Dit zou de nationale toezichthouders binnen de EU-lidstaten ertoe moeten aanzetten om hun eigen regelgevingskader en handhaving van financiële criminaliteit te versterken, vooruitlopend op nieuwe regelgeving.

Bovendien keurde het Europees Parlement in maart een pakket maatregelen goed tegen het witwassen en terrorismefinanciering. Dit omvat de oprichting van de Europese anti witwasautoriteit, die de bevoegdheid heeft om onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan de AML eisen.

Ook wordt de reikwijdte van het AML-regime van de EU uitgebreid naar aanbieders van crypto-activa, en het specificeert regels rond transparantie van uiteindelijke begunstigden en klantenonderzoek. Banken moeten er daarom voor zorgen dat ze up-to-date blijven en voldoen aan de regelgeving.

Doe gedegen onderzoek

De waarschuwing van de EBA moet financiële ondernemingen eraan herinneren dat hun compliance-activiteiten in staat moet zijn om risico's op het gebied van witwassen en financiering van terrorisme effectief te identificeren en vervolgens te beheren en te beperken.

Positieve stappen die bedrijven zouden moeten nemen, zijn onder meer: het uitbreiden van de gegevensdekking. Bedrijven hebben uitgebreide en gezaghebbende financiële en juridische gegevens om de risico's van hun klanten en derden op financiële criminaliteit zoals witwassen en terrorismefinanciering te beoordelen. Bedrijven hebben ook gegevens nodig die ESG- en reputatierisico's en -kansen aan het licht brengen, inclusief nieuwsdata (en negatieve nieuwsdata).

Daarnaast dienen banken hoge verwachtingen aan leveranciers en klanten te stellen. Bedrijven moeten duidelijke ethische verwachtingen stellen aan alle derde partijen, inclusief bancaire klanten, tijdens de hele relatie, en de eigen due diligence-processen van deze derden nauwkeurig onderzoeken. Elke relatie met een derde partij die niet kan aantonen dat zij het witwasrisico beheerst, moet worden herzien.

Ook moet er prioriteit gegeven worden aan gegevenskwaliteit. Gezien de overvloed aan gegevens en de frequentie van verkeerde informatie, moeten bedrijven hun due diligence beslissingen enkel baseren op betrouwbare en gezaghebbende gegevens, zoal gelicenseerde nieuwsbronnen en officiële bedrijfs- en juridische documenten.

Tot slot dient er gebruik gemaakt te worden van technologische hulpmiddelen. Het is bijna onmogelijk om enorme datasets van nieuws, bedrijfs- en juridische bronnen handmatig uit te pluizen. In plaats daarvan moeten bedrijven technologieplatforms gebruiken waarmee ze om automatisch een groot aantal entiteiten te screenen aan de hand van een groot aantal gezaghebbende bronnen op één plaats. Kunstmatige Intelligentietoepassingen stellen bedrijven ook in staat om nieuwe risico's te detecteren.

De duidelijke conclusie van het rapport van de EBA is dat bedrijven prioriteit moeten geven aan het beperken van de volgende financiële, juridische, reputatie- en strategische risico's van een compliance fout op het gebied van witwassen of financiering van terrorisme.

De beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van gegevens en technologie om uw due diligence-proces te versterken. Zo kunt u vermoedelijke AML-transacties of -activiteiten binnen uw bedrijf of door een klant, leverancier of distributeur of andere derde partij beter opsporen.

Meer weten hoe LexisNexis kan helpen? Check hier de website.

Meer over LexisNexis
Profielpagina
LexisNexis is een partner van Banken.nl