BUX overgenomen door ABN AMRO

15 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO heeft de overname van BUX aangekondigd. Met de overname van de online broker hoopt de bank zijn positie in de retailbeleggingsmarkt te versterken en tegelijkertijd zijn digitale aanbod te verbeteren.

Met de overname krijgt ABN AMRO er een half miljoen (vooral jonge) klanten afkomstig uit acht landen bij. Naast Nederland is BUX namelijk ook actief in België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Ierland. De overname – de eerste sinds de nationalisatie vijftien jaar geleden – past volgens de bank in de wens om uit te breiden binnen Europa.

Tegenover de NOS legt Annerie Vreugdenhil (Chief Commercial Officer Personal & Business Banking bij ABN AMRO) uit dat BUX iets biedt wat zij zelf niet in huis hebben. “Het is een snelgroeiend beleggingsplatform waar jonge klanten leren beleggen. Zij begrijpen die doelgroep beter dan wij. Wel kunnen wij deze klanten als zij ouder worden weer helpen met meer complexe beleggingsvragen. Het vult elkaar dus heel goed aan."

BUX overgenomen door ABN AMRO

De broker en de bank zijn geen onbekenden van elkaar. Zo was het voormalige ABN AMRO Ventures één van de eerste investeerders die geld pompten in BUX. Daarnaast creëerde de broker in samenwerking met ABN AMRO Clearing de mogelijkheid om fractioneel te beleggen in Europese ETF’s.

BUX-CEO Yorick Naeff benadrukt dat de overname een cruciale stap voor BUX is om uit te groeien tot de marktleider binnen de Europese retailbeleggingssector. “Dankzij deze krachtige samenwerking krijgt BUX de kans om in Europa een vooraanstaand beleggingsplatform te worden voor iedereen die vermogen wil opbouwen voor de toekomst.”

Overigens heeft de overname (die wel nog moet worden goedgekeurd door de toezichthouders) een behoorlijk grote impact op beleggers die via BUX actief waren op de cryptomarkt. De handel in crypto’s wordt met de overname namelijk stopgezet.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.