LiF Future of Pensions Event: Hoe ziet de sector eruit ná de transitie?

14 maart 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het is alle hens aan dek in de pensioensector. Sinds de ondertekening van de Wet toekomst pensioenen staan bedrijven uit de branche voor de grootste transitie ooit in zijn geschiedenis. Ondanks de tropenjaren doen pensioeninstellingen, -fondsen, -uitvoeringsorganisaties, verzekeraars én toezichthouders er echter goed aan om met een frisse blik naar de toekomst te blijven kijken.

En precies met dat idee in het achterhoofd brengt Leaders in Finance op 11 april talloze leiders uit de financiële sector samen om de toekomst ná 1 januari 2028 (de Wtp-implementatie deadline) te bespreken.

En dat is maar goed ook. Want ook wanneer de sector de transitie succesvol weet te volbrengen (wat op zichzelf al een wereldprestatie zou zijn), zijn nog lang niet alle vraagstukken opgelost. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met bedrijven die de deadline niet weten te halen? En wat gebeurt er met de almaar groeiende groep van zzp’ers die vooralsnog buiten de boot dreigt te vallen?

LiF Future of Pensions Event: Hoe ziet de sector eruit ná de transitie?

“Ik denk dat het voor iedereen in de pensioensector duidelijk is dat de komende jaren cruciaal zijn”, legt LiF-oprichter Jeroen Broekema uit. "Daarbij spelen veel stakeholders een rol. Waaronder de politiek, overheid, toezichthouders, werknemers en werkgeversorganisaties, pensioenfondsen, pensioen uitvoeringsinstellingen en de spelers in de andere peilers."

"En dat alles in een zeer snel veranderende context", vervolgt Broekema. "Er zal dus heel goed samengewerkt moeten worden. Daarnaast heeft de hele sector ook een beetje geluk nodig met het macro economische klimaat, want een mild klimaat maakt het makkelijker om een breed maatschappelijk draagvlak te creëren. Dat mijns inziens cruciaal is om een succesvolle transitie te verkrijgen."

Het programma

Onder leiding van moderator Twan Huys wordt de dag afgetrapt door keynote-spreker Joanne Kellermann (voorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn), waarna er een interview volgt met Anne de Groot (Manager Pensions Department bij de AFM) over de toekomstige rol van de AFM.

Na de koffiepauze volgt het lessons learned blok, waarbij er stil gestaan wordt bij use cases uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken. Vervolgens is het tijd voor de lunch, waarna er een tweetal paneldiscussies volgen (over barrières op de weg naar de Wtp-deadline en de toekomst daarna) en rondetafelgesprekken (met koffie) waarbij het thema van activisme in ESG-investeringen centraal zal komen te staan.

Als afsluiter van de dag volgen er (na wederom een koffiepauze) een tweetal interviews. Het eerste interview met Diederick Huszár (Managing Director Marketing & Proposition bij APG) gaat over wat het veranderende landschap voor de grootste pensioeninvesteerders betekent. Het tweede interview met Monique van der Poel (onder meer bestuurder bij PME Pensioenfonds) gaat over de langetermijnscenario’s in een bredere pensioensector.

Uiteraard wordt de dag afgesloten met een borrel en is er volop de ruimte om te netwerken.

Sprekers en partners

Naast de zojuist genoemde namen zullen ook Joost Tieland (Commercial Director, Brand New Day), Folkert Pama (CEO, a.s.r. Pensions), Mark Nuijten (Principal Director Business Development & Transitie, PGGM), Janko Gorter (Head of Pensions Funds Supervision, DNB), Ole Beier Sorensen (Chief of Strategy and Research, ATP), Gisella van Vollenhoven (Non-Executive Director, o.a. bunq), Tom Burggraaf (Associate Partner, EY) en Bart Horsten (Head of Sales & Customer Services, Rabobank) spreken tijdens het event.

Het Leaders in Finance Future of Pensions Event wordt mede mogelijk gemaakt door de partners de Welten Groep, de Nederlandse Vereniging van Banken, EY en DUFAS.

Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.