DSI lanceert AML-register

06 juni 2024 Banken.nl

Stichting DSI heeft een Anti Money Laundering register gelanceerd. Het register is bedoeld om het vertrouwen in professionals in de AML-sector te vergroten en hun vakbekwaamheid te garanderen. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen AML-professionals, diverse opleiders en DSI zelf.

In de afgelopen jaren is het bestrijden van witwassen steeds belangrijker geworden. Financiële instellingen moeten omgaan met druk vanuit zowel regelgevers als de maatschappij om hun anti-witwaspraktijken te versterken. In dat kader zal het nieuwe AML-register van DSI een uniforme standaard bieden voor de certificering van AML-professionals.

Volgens Floris Mreijen, directeur-bestuurder bij DSI, biedt het register een manier om vakbekwaamheid aantoonbaar te maken: “Met dit register kunnen we de kwaliteit en integriteit van AML-professionals waarborgen, wat essentieel is voor het vertrouwen in de financiële sector.”

DSI lanceert AML-register

Professionals die zich willen registreren, moeten een opleiding volgen bij een door DSI geaccrediteerde organisatie. Momenteel zijn de VU Amsterdam en ACAMS (de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists) de eerste geaccrediteerde instituten.

“Deze erkenning bevestigt dat onze opleiding voldoet aan strenge kwaliteitscriteria”, reageert Tom Loonen, opleidingsdirecteur van de FEC-Risk Expert opleiding aan de VU Amsterdam. “Onze studenten krijgen nu directe toegang tot het register, wat hun positie in de markt versterkt.”

Ook Neil Sternthal, CEO van de ACAMS, ziet de accreditatie als een belangrijke stap: “Erkend worden door DSI onderstreept de competentie van onze professionals. Het DSI AML-register zet een nieuwe standaard in de sector en wij zijn trots deel uit te maken van deze ontwikkeling.”

Voordelen

Wat betekent zo’n registratie? Iemand die in het register staat mag zich een gekwalificeerde AML-expert noemen. Ook wordt de erkenning zichtbaar voor klanten en collega's via het DSI Openbaar Register. Dit vergroot de kansen op carrièreontwikkeling en doorgroeimogelijkheden binnen de financiële sector. Gecertificeerden hebben daarnaast toegang tot het DSI Permanent Vakbekwaam programma, wat hen helpt om zichzelf voortdurend te blijven ontwikkelen.

Het certificeringsproces bij DSI is zo opgesteld dat het zo eenvoudig en transparant mogelijk moet zijn voor geïnteresseerden. Professionals kunnen zich via de DSI-website registreren en de voorwaarden voor volledige certificering nalezen. Door een duidelijke standaard te stellen voor AML-professionals, wil DSI bijdragen aan een sterkere en meer betrouwbare financiële sector.