Bank voor de klas ten einde: 53.000 kinderen wijzer geworden over geldezels en online fraude
De zomervakantie is inmiddels in volle gang en ongetwijfeld ligt het grootste deel van de basisscholieren met zijn of haar voeten aan het strand of aan het zwembad. Dat betekent echter ook dat Bank voor de klas alweer ten einde is. De hoogste tijd dus om de balans op te maken.
Zo blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken dat bankmedewerkers in totaal ruim 53.000 leerlingen in het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kennis hebben laten maken met het herkennen en voorkomen van online fraude en het goed leren omgaan met geld door het geven van gastlessen.
Dit schooljaar besteedde Bank voor de klas in het lesmateriaal extra aandacht aan de thema’s geldezels en online fraude. Middels interactieve lesonderdelen leerden de scholieren niet alleen hoe zij online fraude kunnen herkennen en voorkomen, maar ook wat ze moeten doen als ze toch slachtoffer zijn geworden.
“We moeten beseffen dat niet alle jongeren uit een omgeving komen waar goed omgaan met geld en het herkennen van online fraude een gespreksonderwerp is”, legt Sasja van der Knoop (beleidsadviseur financiële educatie en programmamanager Bank voor de klas) uit.
Uit de vele lessen zouden volgens Van der Knoop blijken dat kinderen en jongeren al best goed op de hoogte zijn van de verschillende vormen van online fraude en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen. Wat een geldezel is en wat de gevolgen hiervan zijn, bleek echter minder goed bekend.
De programmamanager van Bank voor de klas benadrukt dat voorlichting over online fraude en geldezels ontzettend belangrijk zijn. “Banken leveren hier graag een bijdrage aan. Het is geweldig om te zien dat we ook dit jaar weer zoveel kinderen en jongeren hebben kunnen bereiken met dit programma.”
Doorlopend lesmateriaal
Overigens waren de gastlessen afgelopen schooljaar in het voortgezet onderwijs voor het eerst een vast onderdeel van Bank voor de Klas. Met deze uitbreiding biedt het educatieve programma kinderen jongeren tussen de 10 en 18 jaar de mogelijkheid tot doorlopende financiële educatie.
Naast de gastlessen, kunnen docenten er ook voor kiezen om het gehele jaar door gratis lesmaterialen te gebruiken van bankvoordeklas.nl. Op die manier werden nog eens 188.000 leerlingen bereikt met het lesmateriaal van banken, waardoor de totale teller dit jaar eindigt op 241.000 scholieren.