Coalitie verdeeld over antiwitwasaanpak

11 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

De coalitiepartijen zitten bepaald niet op één lijn als het gaat om de bestrijding van witwassen. De PVV, NSC en BBB zijn namelijk van mening dat de limiet voor contante betalingen van €3.000 te hoog ligt.

Het vorige kabinet probeerde het voor criminelen moeilijker maken om met contant geld grote transacties te maken waarmee ze eigenlijk crimineel geld willen witwassen. Dat limiet lag op €3.000, maar NSC, PVV en BBB vinden dat te streng, omdat bij dat bedrag ook burgers worden getroffen die te goeder trouw met contant geld dingen willen betalen.

De coalitiepartijen willen de grens dan ook verhogen naar €10.000. De VVD houdt echter voet bij stuk bij de limiet van €3.000.

Coalitie verdeeld over antiwitwasaanpak

In een recent debat wees VVD-kamerlid De Vries erop dat ervan afzien mogelijk ook financiële gevolgen heeft.

De NOS schrijft namelijk dat het oude kabinet de limiet van €3.000 heeft opgenomen in hervormingsplannen waarmee Nederland aanspraak hoopt te maken op geld uit het Europese coronaherstelfonds. Als Nederland de plannen niet zou uitvoeren, dan zou Nederland volgens De Vries honderden miljoenen kunnen mislopen.

Coulance

Desondanks zijn de overige coalitiepartijen niet overtuigd. In het debat noemde NSC-kamerlid Joseph het bedrag van €3.000 “niet goed onderbouwd en te streng. PVV’er De Vree wijst er tevens op dat de limiet vanuit Europa op €10.000 ligt. "Waarom zou Nederland de eigen economie onder druk zetten met maatregelen die verder gaan dan waar de EU om vraagt?"

De partijen betwijfelen dan ook of de EU echt zo streng zal oordelen over de hervormingsplannen. Het is een risico dat VVD’er De Vries liever niet neemt. Het parlementslid stipte daarbij dat de nieuwe coalitie ook al op andere gebieden op coulance hoopt, zoals op het gebied van stikstof en migratie.

Minister van Justitie en Veilig Van Weel (VVD) benadrukte in hetzelfde debat ook dat de financiële gevolgen nooit de belangrijkste reden zijn geweest om de limiet op €3.000 te stellen. De limiet zou echt bedoeld zijn om het criminelen lastiger te maken.

Verwacht wordt dat de Kamer volgende week stemmen over de plannen. De NOS schrijft tot slot dat nog niet van alle partijen duidelijk is hoe ze zullen stemmen. Het zou er wel op lijken dat oppositiepartijen D66 en GroenLinks de €3.000-limiet lijken te steunen.