Triodos Bank en Knab populair onder ZZP-ers

10 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Uit het onderzoek van ZZP Barometer komt naar voren dat ZZP-ers het meest tevreden zijn over Triodos Bank (7,8) en online bank Knab (7,2). Daarna volgen ING (6,9), Rabobank (6,8), SNS Bank (6,6) en ABN AMRO (6,5). Knab is volgens de onderzoekers het meest in trek bij overstappers.

Knab populair bij overstappers

Uit een steekproef onder bijna duizend zzp-ers blijkt dat online bank Knab de meest populaire bank is bij overstappers. 69% van de overstappers maakt een keuze voor online bank Knab. Ook Triodos Bank en SNS Bank laten met respectievelijk 36% en 14% een aanzienlijke groei zien. De drie grootste banken van Nederland – ABN AMRO, ING en Rabobank laten een veel geringere groei zien: 5 tot 6% van hun zzp-ers zijn net overgestapt.  Dat blijkt uit een onderzoek van ZZP Barometer. Ook blijkt uit het onderzoek dat de helft van de zzp-ers niet bekend is met de overstapservice van de banken. Banken zouden zich zorgen moeten maken als de overstapservice meer bekendheid krijgt onder zzp-ers, omdat 14 tot 21% van hun zzp-klanten zich aan het oriënteren is op een overstap naar een andere bank, aldus de onderzoekers.

Knab snelstgroeiende bank op ZZP markt

ZZP-ers ontevreden over hun bank

“Meer dan 150.000 zzp-ers zijn ontevreden over hun huidige bank en oriënteren zich op een overstap”, zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Uit het onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat zzp-ers ontevreden zijn over hun huidige bank vanwege de hoge kosten van bancaire diensten, slechte bereikbaarheid en het niet aanbieden of duidelijk communiceren van een speciale rekening voor zzp-ers. Ook financiering blijkt een probleem. Slechts 17% van de zzp-ers kan daarvoor bij zijn bank terecht.

Kredietverlening veranderd

Han Mesters, sectorbankier zakelijke dienstverlening van ABN AMRO zegt bij BNR Nieuwsradio dat er verschillende redenen zijn te noemen voor de moeizame kredietverlening: “Eerst hadden we een situatie waar we te weinig funding hadden en nu zitten we op het punt dat veel commerciële mensen voorzichtig zijn geworden. Mensen zijn een beetje te bang. Bovendien is het gewoon te duur om met onze infrastructuur €10.000 te financieren”. Volgens Mesters is een zzp-er voor krediet niet meer uitsluitend aangewezen op banken. Crowdfunding is een voorbeeld van hoe het anders kan. “Het is toch een andere tijd geworden”, zegt Mesters.

Oprichter Knab herkent zich niet in beeld

René Frijters, oprichter van online bank Knab stelt bij BNR Nieuwsradio dat hij zich niet herkent in dit beeld: “Wij zien bij onze zakelijke klanten een heel hoge tevredenheid. En als je praat over transparantie ten aanzien van tarieven, dan is dat simpel: we hebben één tarief en dat is €5 per maand. Klaar, over en uit”.