Betere toegang tot contant geld in Zeeuws Vlaanderen
Betaalvereniging Nederland is in samenwerking met ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS een pilot gestart om de toegankelijkheid van cash geld te verbeteren in Zeeuws-Vlaanderen. De pilot is op 10 juli gestart en afhankelijk van de resultaten zullen soortgelijke initiatieven worden doorgevoerd in de rest van het land.
Het betaallandschap staat wereldwijd op zijn kop. Nieuwe betaalmethoden schieten als paddenstoelen uit de grond. Mobiel betalen, social media betalingen, betaalkaarten die een portemonnee vol pasjes overbodig maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Steeds meer topeconomen pleiten voor het afschaffen van cash geld, maar ondertussen betalen we in Nederland toch nog het meest met contant geld. Desondanks verdwijnen steeds meer geldautomaten in plattelandsgebieden.
Pilot
Om contant geld opnieuw toegankelijk te maken voor dorpsbewoners zijn Betaalvereniging Nederland, ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS een pilot* gestart in Zeeuws-Vlaanderen. Geldautomaten zijn niet de enige manier om cash geld beschikbaar te stellen aan consumenten. In de pilot wordt in toenemende mate geëxperimenteerd met geld opnemen en bij pinnen in winkels (‘cash back’) en geldservicepunten. Burgemeester Jan-Frans Mulder van gemeente Hulst is ‘erg blij’ met de pilot: “Alle lof voor de geweldige pilot in Zeeuws-Vlaanderen, waardoor ook in het buitengebied ‘het pinnen weer kan beginnen’! Ik hoop dat de pilot aanslaat en een vervolg krijgt.”
Zeeuws-Vlaanderen is de eerste regio waar Betaalvereniging Nederland samen met de banken werkt aan maatwerkoplossingen voor de toegankelijkheid van contant geld. Die samenwerking is hard nodig stelt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland: “Er is samenwerking nodig om betalingen snel en efficiënt van A naar B te krijgen en om essentiële betaalvoorzieningen voor iedereen toegankelijk te houden. Van de Autoriteit Consument en Markt die in Nederland over een gezonde concurrentie waakt, mogen de banken nu in Zeeuws-Vlaanderen op een nieuwe manier samenwerken om contant geld voor iedereen bereikbaar te houden.”
Landelijk
Als de pilot een succes blijkt en is vastgesteld hoe de toegankelijkheid van cash geld het beste op peil gehouden kan worden, dan zullen soortgelijke maatwerkoplossingen worden uitgerold in de rest van het land. Enkele voorbeelden zijn het geldservicepunt van ’t Winckeltje in Biervliet, cash back mogelijkheid bij supermarkt Attent in Vogelwaarde en een nieuwe ABN AMRO-geldautomaat in de hal van galerie Terra Groda in Graauw.
* De pilot wordt tevens ondersteund door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), dat zich richt op het bevorderen van veilig, betrouwbaar, toegankelijk en efficiënt Nederlands betalingsverkeer. Het MOB bestaat uit vertegenwoordigers van zowel aanbieders als gebruikers van het betalingsverkeer en wordt voorgezeten door De Nederlandsche Bank (DNB).