4 grootbanken ontwikkelen samen eigen cryptocurrency

26 augustus 2016 Banken.nl

UBS, Santander, Deutsche Bank en BNY Mellon hebben in The Financial Times aangekondigd een samenwerking te zijn gestart voor het ontwikkelen van een eigen digitale valuta – of cryptocurrency. Met de onderliggende blockchain-technologie zullen de banken de verwerking van financiële transacties kunnen automatiseren, nu nog een grote kostenpost. In 2018 moet de munt klaar zijn.

De blockchain, het decentrale transactieregister dat alle transacties bijhoudt voor digitale munteenheid bitcoin, is een innovatieve technologie die transacties mogelijk maakt zonder tussenkomst van een derde partij en die de verwerking en controle automatiseert. Hierdoor vinden overschrijven zo goed als realtime plaats en kan bespaard worden op kosten die de controle en verwerking van financiële transacties met zich meebrengen.

Opnieuw is er een nieuwe ontwikkeling op het gebied van blockchain-technologie in de internationale bankenwereld. Hoewel bitcoin en de achterliggende blockchain onafhankelijk zijn van overheden en banken, toont de internationale bankenwereld veel interesse in de technologie. Nadat in het najaar van 2015 een grote internationale blockchain alliantie werd gesloten door negen van ’s werelds grootste banken om onderzoek te doen naar toepassingen van soortgelijke zelfontwikkelde technologie, is er eerder deze week opnieuw een samenwerking aangekondigd tussen enkele van de grootste banken ter wereld.

UBS, Santander, Deutsche Bank en BNY Mellon hebben in The Financial Times van afgelopen woensdag bekendgemaakt dat zij gezamenlijk werken aan het creëren van een nieuwe cryptocurrency. UBS maakte in september 2015 al bekend bezig te zijn met de creatie van een virtuele munt voor mainstream banking en is tevens vanaf de start aangesloten bij de bovengenoemde blockchain alliantie. Nu heeft de Zwitserse bank samenwerking gezocht met drie branchegenoten voor het realiseren van een virtuele munt. 

De banken zijn in deze samenwerking voornamelijk geïnteresseerd in de blockchain-technologie die de transacties van de digitale munteenheid zal registreren en controleren. Omdat zij hiermee het afhandelen van betalingen en overboekingen soepeler kunnen laten verlopen, zouden de vier banken minder werknemers voor deze taken nodig hebben. Volgens onderzoek van consultancybureau Oliver Wyman zou de omarming en invoering van blockchain banken wereldwijd tientallen miljarden euro’s kunnen besparen. Doordat blockchain voor grote delen nog experimenteel is, blijft het onzeker of de technologie zijn beloofde potentie kan waarmaken. Als alles naar wens verloopt, zullen de banken in 2018 de nieuwe digitale munteenheid lanceren.

Blockchain in Nederland
Ook in Nederland wordt aandacht besteed aan de hype rondom blockchain. Zo werden eind mei door ABN AMRO 30 medewerkers aangesteld om de mogelijkheden van blockchain te onderzoeken. ING heeft zich in november 2015 aangesloten bij de internationale blockchain alliantie, als eerste Nederlandse lid. Ook De Nederlandsche Bank zou bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen variant van de bitcoin – de ‘DNBcoin’.