ASN Bank en ING reageren op introductie biologisch afbreekbare betaalpas

16 augustus 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Kort geleden introduceerde Triodos Bank de biologisch afbreekbare betaalpas. Een pas die op de chip na volledig opgaat in een composterende omgeving. Hoe kijken andere banken aan tegen deze noviteit? ASN Bank en ING reageren.

Een biologisch afbreekbare betaalpas biedt ontegenzeggelijk voordelen ten opzichte van een normale plastic betaalpas. Aan de ene kant laat hij geen blijvende resten achter, aan de andere kant wordt er bespaard op het verbruik van aardolie voor het benodigde plastic. Volgens Triodos is de biologisch afbreekbare betaalpas meer dan zomaar een pr-stunt: “Wij zijn naar alternatieven gaan kijken en die bleken er te zijn. Waarom zouden we het dan niet doen? Wij konden geen goede redenen bedenken om het niet te doen.”

Positieve verandering

Hoewel het klantenbestand van Triodos groeit, maken zij nog altijd maar een relatief klein deel van het totaal aantal Nederlandse consumenten uit. Consumenten die ook allemaal een bankpas hebben. De impact van Triodos is dus klein, maar naar eigen zeggen wel waardevol: “Wij staan voor een positieve verandering. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, maar dat kan ook in hele kleine dingen zitten, zoals in dit geval in een bankpas.”

Reacties ASN Bank en ING

Hoe staan andere banken tegenover deze primeur? Gaan zij ook overstappen op een biologisch afbreekbare betaalpas? In elk geval twee banken laten van zich horen. Ten eerste ASN Bank, de andere bank die bij uitstek voorop wil lopen in duurzaamheid. “Bankpassen worden veel en vaak gebruikt, moeten veilig zijn én jarenlang goed blijven werken. Dit stelt eisen aan het materiaal waar bankpassen van gemaakt worden. Van ASN Bank daarom een compliment aan Triodos dat dit met biologisch afbreekbare materialen gelukt is”, aldus ASN Bank.

ING heeft de mogelijkheden voor PLA-kaarten uitvoerig bekeken maar besloten dit niet te gaan gebruiken, onder andere vanuit veiligheidsoverwegingen”, luidt een verklaring van de oranje bank. “Uiteraard willen we de hoeveelheid plastic wel zo veel mogelijk beperken en dit doen we door in te zetten op centrale verzameling, vernietiging en recycling van betaalpassen, zodat het plastic opnieuw gebruikt kan worden.” Die centrale verzameling wordt overigens door alle banken ondersteund.

Mobiel betalen

ING ziet vooral meerwaarde in de overstap naar mobiel betalen. Immers, als iedereen betaalt via mobiel - of met wearables - is de bankpas in zijn algemeenheid niet eens meer nodig. Zover is het echter nog niet volgens product manager Marije Anten van Triodos: “De bankpas gaat echt nog wel een tijdje mee. Mensen betalen steeds vaker contactloos, maar vooralsnog heeft vrijwel iedereen nog een bankpas op zak. Maar uiteraard gaan wij ook mee in de tijd en bekijken we de mogelijkheden om contactloos met de mobiele telefoon te betalen.”