Nederlandse banken behoren tot de sterkste van Europa

10 juni 2020 Banken.nl 5 min. leestijd

ABN AMRO, ING en Rabobank zijn enkele van de meest solide banken van Europa, gemeten over het jaar 2019. Dat is de conclusie van onderzoek dat werd uitgevoerd door advieskantoor Roland Berger naar twintig Europese banken, met de nadruk op financiële parameters als winstgevendheid, solvabiliteit en liquiditeit. Slechts één bank gaat de Nederlandse banken vooraf, dat is de Belgische KBC Bank. De toekomst is echter ongewis en kan gaan leiden tot flinke verschuivingen. 

De afgelopen jaren zijn veel Europese banken redelijk goed gezind geweest. Menig bank kon sterke financiële prestaties overleggen, al was er wel sprake van geografische verschillen. Met name banken uit de Lage Landen en uit het Verenigd Koninkrijk presteerden bovengemiddeld. Duitse en Zuid-Europese banken presteren juist benedengemiddeld, met uitzondering van het Spaanse BBVA.

Om tot zinvolle vergelijkingen te komen tussen banken van verschillende omvang, maakt Roland Berger gebruik van een achttal parameters. Dit zijn achtereenvolgens de (1) risk adjusted NIM (net interest margin), (2) OPEX (operating expenditures) to assets, (3) LLP ratios met betrekking tot voorzieningen op niet inbare leningen, (4) risk adjusted CIR, (5) loan-deposit ratio, (6) leverage ratio, (7) CET1 ratio kapitaalbuffer en (8) het rendement op eigen vermogen. 

Uit een analyse van al deze financiële variabelen komt een score naar voren die wordt omgevormd tot een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

 

KBC Bank - 7,84

De Belgische KBC Bank komt als winnaar uit de bus, met een tamelijk ruime voorsprong zelfs. De Belgische financiële instelling telt zo’n 38.000 medewerkers en zo’n 11 miljoen klanten wereldwijd, hoofdzakelijk in België maar ook in diverse Centraal- en Oost-Europese landen. Dat schaal alleen niet alles zegt blijkt, want KBC Bank is ‘slechts’ de 18e bank van Europa gemeten naar omvang. Hoe dan ook, de bank krijgt van Roland Berger de eervolle titel van meest solide Europese bank. Op vier van de acht parameters scoort KBC Bank tenminste 20% boven het gemiddelde. 

ABN AMRO - 6,81

ABN AMRO eindigt als tweede, maar staat – in wielertermen gesproken – niet op de foto. De bank eindigt meer dan een vol punt achter de Belgische concurrent. Toch kan de tweede plaats allerminst een teleurstelling zijn, kijkend naar alle namen die de bank achter zich laat. Bovendien is ABN AMRO hiermee automatisch de sterkste bank van Nederland. In elk geval voorlopig, maar daarover straks meer. ABN AMRO is erg goed gekapitaliseerd en presteert met 9,4% rente op eigen vermogen stevig boven het gemiddelde van 7,1%. 

ING - 6,71

ING volgt op slechts een tiende punt van ABN AMRO. Roland Berger bestempelt de oranje bank als één van de meest consistent presterende Europese banken en presteert vooral goed op de OPEX-ratio en de risk adjusted CIR (60,2% ten opzichte van gemiddeld 71,4%. Saillant is dat topman Ralph Hamers de bank eind deze maand verlaat voor UBS, dat met een 4,7 slechts terug te vinden is op plaats #18 in de ranglijst van Roland Berger. Voor Hamers zal zijn oude werkgever een mooi doelwit vormen. 

Rabobank - 6,55

Zowel in absolute als relatieve termen is Rabobank één van de grootste stijgers. De bank klom van plaats #6 naar plaats #4 en met een stijging van 0,28 punt noteert Rabobank de hoogste rapportcijfermatige stijging. De leverage ratio springt eruit, met een 5,7% tegenover gemiddeld 4,5%. Niet alleen presteerde Rabobank naar verhouding goed op meerdere onderdelen, de bank profiteerde ook van matige prestaties van de door Nederlander Chris Vogelzang geleide Danske Bank. 

HSBC 6,49

Dat schaal niet volledig zaligmakend is bewijst HSBC. De Britse bank is al jaren de grootste van Europa, gemeten naar balanstotaal. Kijkend naar deze ranglijst is HSBC vanzelfsprekend niet de beste bank, maar met een vijfde plaats scoort de bank gewoon goed. 

RBS, BBVA, Danske Bank, Barclays en Crédit Agricole vervolledigen de top tien. Het rechterrijtje wordt bezet door achtereenvolgens Crédit Suisse, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo, Commerzbank, Nordea, Santander, Société Générale, UBS, Unicredit en Deutsche Bank. 

Impact van Covid-19

De ranglijst van Roland Berger is opgemaakt over het hele jaar 2019. Zonder gekke dingen zouden er waarschijnlijk geen hele grote wijzigingen gaan optreden in de ranglijst over dit jaar. Maar er gebeuren momenteel wel gekke dingen, in de vorm van het virus Covid-19. De waarschuwing is wellicht al de zoveelste, maar Roland Berger drukt bankbestuurders op het hart om de effecten van het virus niet te licht in te schatten, mocht men dat al doen.

Uit bovenstaande figuur wordt duidelijk dat ABN AMRO in potentie het meest te vrezen heeft. Waar de schuifjes van Rabobank relatief dicht bij elkaar blijven, liggen die van ABN AMRO een stuk meer uiteen. Het wil niet zeggen dat ABN AMRO volgend niet even hoog kan scoren, maar de druk op de nieuwe CEO om de juiste beslissingen te nemen is hoog en een foute koers kan leiden tot drastische gevolgen. De bank had bovendien al een teleurstellend eerste kwartaal met onder meer een vertienvoudiging van de stroppenpot. Rabobank lijkt op het oog het minst kwetsbaar voor de negatieve effecten van het coronavirus.