Terugblik Leaders in Finance 2021

30 december 2021 Banken.nl 7 min. leestijd

Zoals gebruikelijk wordt in december meestal teruggeblikt op het (bijna) afgelopen jaar. Voor de podcast Leaders in Finance is het volgens gastheer en oprichter Jeroen Broekema een enerverend, succesvol en inspirerend jaar geweest met dito inspirerende gasten uit de financiële sector. 

Ook dit jaar waren de gasten (leaders) divers, zoals bijvoorbeeld oprichters van Fintechs, CEO’s van banken, Hoogleraren, Leden van de Raden van Bestuur; allemaal zorgden ze voor ‘spraakmakende’ afleveringen, zowel letterlijk als meer overdrachtelijk bedoeld. 

Het afgelopen jaar waren er, naast de 46 reguliere afleveringen, 9 extra afleveringen waar meer specifieke onderwerpen, zoals AI (Artificial Intelligence), blockchain-technologie en digitalisering werden besproken.

Daarnaast was er de extra podcast over het drukbezochte Anti Money Laundering Event, dat werd gehouden direct na het event dat plaatsvond in oktober op het landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. Bij deze speciale podcast waren er 5 deskundige gasten aanwezig, waardoor er een boeiende uitwisseling van gedachten en ideeën ontstond. 

Engels

Ook werden er voor het eerst enkele afleveringen volledig in het Engels opgenomen. We noemen hier de afleveringen met Anneka Treon, Eyal Sivan, Auke Leenstra, en in 2 extra podcasts vanaf het Money2020 in de RAI, met Don Ginsel en Philip Gradwell. De ambitie is om meer Engelstalige Leaders in Finance-podcasts in 2022 op te nemen.

Ook opvallend zijn de eerste 3 buitenland afleveringen die werden opgenomen in België, waar werd gesproken met Michel Akkermans, Karel Baert en Jean de Crane d’Heysselaer. Wellicht valt ook hier te verwachten dat er meer afleveringen vanuit het buitenland zullen volgen.

Op de website van Leaders in Finance is een volledig overzicht te vinden van alle gasten met wie gastheer Broekema sprak, van reguliere aflevering 46 tot en met 91, plus de 9 extra afleveringen.

Drive en Passie

Alle podcast afleveringen werden volgens Broekema goed beluisterd en gaven wederom een goed inzicht hoe leaders in het algemeen functioneren en wat hun drive en passie is. Het voert hier te ver alle afleveringen afzonderlijk te noemen, maar uit de top 3 van de best beluisterde van het afgelopen jaar willen we toch een aantal opvallende quotes en/of observaties noemen.

Het onderwerp van de aflevering (nr.3) met Hanzo van Beusekom, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) was uiteraard toezichthouden, en daarover had hij meerdere quotes waarvan er één direct bleef hangen: “Toezicht is een heel lastig en mooi vak. Je zit heel vaak op het kruispunt van belangentegenstellingen; de ene wil naar links, de andere wil naar rechts. En jij bent de toezichthouder en je moet de juiste weg daar doorheen vinden.”

De podcast aflevering (nr.2) met Karin van Baardwijk, deputy CEO en COO van Robeco, ging over beleggen en over de slagkracht van vermogensbeheerders. In die context paste haar genuanceerde uitspraak over kwaliteit versus kwantiteit. “Als het gaat om de kwaliteit van wat we doen, dan denk ik dat we heel groot zijn. Als het gaat om het ‘thought leadership’ dat we hebben, als het gaat over de schaal van de organisatie, moet je je realiseren dat we niet de omvang hebben van een Vanguard, Blackrock of Fidelity, maar dat je Robeco bent, een pure actieve vermogensbeheerder in Nederland met grote ambities.”

De best beluisterde Leaders in Finance-podcast (nr.1) van 2021 was de aflevering met Janine Vos, Chief Human Resources Officer (CHRO) van de Rabobank. Deze aflevering was een schoolvoorbeeld van een zeer persoonlijk getint gesprek dat onder meer ging over leiderschap, betrokkenheid, motivatie en menselijkheid. Over leiderschap in het kader van digitale transformatie zegt ze bijvoorbeeld: “Die transformatie red je alleen als je het menselijk hebt ingericht. Hoe gaan mensen om met verandering? Verandering betekent voor ieder individu wat anders, dus ook voor alle duizenden medewerkers. Ik denk dat je altijd begint met leiderschap. Wat wil je als leider uitstralen? Een belangrijk facet is het luisteren naar medewerkers en signalen oppakken.”

In dat licht bekeken is een volgende quote van haar dan ook fijn relativerend: “Iedereen heeft het over communicatie, maar meer dan 80% van de tijd praat je met jezelf.”

Uiteraard is het niet mogelijk om op grond van enkele fragmenten te laten zien waarom deze afleveringen het best werden beluisterd, maar Broekema hecht eraan te zeggen dat het gaat om “kwaliteit boven kwantiteit”. 

Rode draad

Alle Leaders in Finance-podcasts gaan min of meer volgens een bepaald patroon. Na een introductie volgt doorgaans een gedeelte dat vooral werkgerelateerd is, met onderwerpen als carrière, management, trends. Daarna wordt overgegaan op meer persoonlijke kanten en inzichten, zoals persoonlijke drijfveren, privésituatie, funfacts. Een vast onderdeel daarbij vormt de zogeheten ‘teaser en pleaser’.  Een en ander leidt vaak tot interessante gesprekken waarin het gemakkelijk tot verrassende en opvallende uitspraken komt. 

“Iedereen heeft het over communicatie, maar meer dan 80% van de tijd praat je met jezelf.”

Na zoveel podcasts is het niet vreemd dat er bepaalde rode lijnen te zien zijn in de gevoerde gesprekken. Wat bijvoorbeeld opvalt is de enorme drive die veel mensen hebben. Bijna zonder uitzondering zijn ze allemaal zeer gedreven als het gaat om het bereiken van ambitieuze doelstellingen. De eigen rol wordt daarbij niet vergeten. Hard werken – het lijkt een open deur -  wordt door de meesten genoemd als voorwaarde voor succes, waarbij ‘competitief en ambitieus’  zeker geen scheldwoorden zijn.

Wat daarnaast opvalt is dat veel ‘leaders’ zichzelf niet alleen willen zien als CEO, als hoofd van een organisatie of instelling. Veel leiders onderstrepen daarentegen vaak het belang van een team en willen dan ook graag daaraan bijdragen door zelf een goede teamplayer te zijn. In deze context past de quote van Martijn Gribnau, CEO van de Volksbank, die in zijn podcastaflevering goed kan relativeren: “Mijn rol is met name het stimuleren, het katalyseren, en andere mensen in hun kracht te zetten, zodat die zich verder kunnen ontwikkelen. Het woord CEO kun je verder van alles voor verzinnen zoals bijvoorbeeld Chief Everything Officer.”

Tot slot lijkt een rol in de samenleving voor veel leiders van belang, zoals blijkt uit de meeste podcasts van Leaders in Finance. Onderwerpen als duurzaamheid, klimaat, wonen, energietransitie en samenwerking worden zonder uitzondering genoemd als zaken waar men belang aan hecht en waar iedereen graag een positieve bijdrage aan wil leveren. In dit verband sluiten we af met de quote van Jacqueline van den Ende, CEO van Carbon Equity, die in haar aflevering onder meer zegt: “Het gaat erom dat je een verschil maakt en iets achterlaat. We hebben geen tijd om alleen leuke dingen te doen, we moeten echt in actie komen.” 

Voor Jeroen Broekema betekent ‘actie’ in het volgend jaar weer heel veel nieuwe Leaders in Finance-podcast afleveringen. Er staan er alweer veel gepland. Daar ziet hij nu al naar uit, laat hij weten.